Producătorul rus Gazprom admite că există riscul ca proiectul Nord Stream 2 să fie suspendat sau anulat din cauza presiunilor politice, potrivit unui prospect de obligațiuni văzut de Reuters.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Conducta de gaz submarină ce leagă Rusia de Germania, menită să dubleze capacitatea anuală a Nord Stream până la 110 miliarde de metri cubi, este un punct de conflict între Moscova și Washington, ce a introdus sancțiuni contra proiectului.

Proiectul de 11 miliarde a fost suspendat la sfârșitul anului 2019, după ce principala companie ce montează conductele, Allseas, a renunțat din cauza sancțiunilor SUA.

Lucrările au fost reluate luna trecută, când o mică secțiune, de 2,6 kilometri, a fost terminată în apele germane. Lucrările la conducta principală nu au fost reîncepute până acum.

Gazprom, ca firmă listată, este obligată să informeze investitorii despre potențialele riscuri în prospectul eurobondurilor înainte ca aceste obligațiuni să ajungă pe piețele financiare.

”În timpul implementării proiectelor noastre internaționale majore, precum Nord Stream 2, ne-am confruntat și s-ar putea să ne confruntăm în continuare cu riscuri asociate cu schimbarea condițiilor politice în diferite regiuni legate de aceste proiecte”, spune Gazprom.

”În condiții excepționale, inclusiv datorate presiunilor politice, astfel de schimbări pot duce la suspendarea sau anularea unui proiect”, se mai afirmă în prospectul emis de gigantul rus.

Germania, care a susținut proiectul până acum, suportă noi presiuni de anulare a Nord Stream 2 după ce Alexei Navalnîi a fost arestat luni, imediat după ce s-a întors în Rusia.

Departamentul de Stat al SUA le-a transmis luna aceasta companiilor europene care sunt suspectate că ajută la construirea gazoductului rus Nord Stream 2 că riscă sancțiuni, Administrația Trump pregătind o ultimă rundă de măsuri punitive contra proiectului, au declarat două surse pentru Reuters.

O navă rusă însărcinată cu punerea conductelor pentru finalizarea construcției controversatei conducte va fi supusă sancțiunii administrației SUA, a declarat luni Ministerul Economiei din Germania.

Recent, ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că Berlinul nu intenţionează să dea înapoi în disputa cu Statele Unite asupra gazoductului Nord Stream 2.

"Nu este cazul să vorbim despre suveranitatea europeană dacă prin aceasta se înţelege ca noi să facem totul în viitor aşa cum vrea Washingtonul", a declarat Maas.

Conducta Nord Stream 2 urmează să transporte direct gaz provenit din Rusia către Germania, economia de top a UE, printr-o rută sub Marea Baltică similară cu linia operaţională curentă Nord Stream.

SUA au condamnat conducta ca ameninţând securitatea aliaţilor NATO din UE prin creşterea dependenţei de Rusia şi au ameninţat cu noi sancţiuni.

Recent, s-a anunţat că conducta este terminată în proporţie de 94%.