Anchetă HotNews.ro

Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 22 ianuarie 2021, 9:07 Economie | Companii


Masti
Foto: AGERPRES
​La începutul pandemiei de coronavirus, în plină isterie cauzată de lipsa dispozitivelor medicale esențiale, Guvernul s-a gândit să implice două companii ale statului în afaceri cu măști chirurgicale. O companie este Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cea care a dat banii, iar cealaltă este Romarm, care a acționat în calitate de mandatar. Doar că ceea ce părea la început o afacere profitabilă a ajuns acum să dea mari bătăi de cap Guvernului, fiind foarte păguboasă. În primăvara anului trecut, au fost cumpărate 95,9 milioane de măști, în urma unui contract semnat cu o companie a statului vietnamez, Orange Pharmaceutical Company LTD. De aici au început problemele.

Compania care a cumpărat măștile este Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), are unic acționar Ministerul Energiei și, așa cum îi spune și numele, se ocupă de administrarea participațiilor minoritare pe care statul român le deține în unele societăți din domeniul energiei electrice, în principal de distribuție. Este o companie prin care trec mulți bani, mai ales că participațiile pe care le deține sunt profitabile. Mai departe, SAPE transferă, anual, mare parte din bani, sute de milioane de lei sub sub formă de dividende, către bugetul statului. La un moment dat, a avut pe mână 401 milioane de euro, bani câștigați în urma unui litigiu cu ENEL.

Pe scurt, este o companie bănoasă. În aprilie 2020, SAPE și-a îmbogățit obiectul de activitate și s-a transformat în trader de măști chirurgicale. Adică, să cumpere dintr-un loc și să vândă în altă parte. "SAPE se alătură luptei împotriva infecției cu COVID-19! Vom aproviziona spitalele cu echipamente și aparatură de la producătorii și furnizorii români, asigurându-ne că prețul rămâne unul corect! #solidaritate", transmitea SAPE atunci. Intenția era să vândă către spitale.

Pe 14 aprilie 2020, SAPE a primit aviz de funcționare ca importator și distribuitor de dispozitive medicale din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Pe 12 mai 2020, SAPE a încheiat un contract de asociere și un contract de mandat cu Romarm. Asocierea era pentru executarea unui import de măști medicale din Vietnam, de la firma MINH AHN Medical Joint Stock Company sau de la un alt producător autorizat din Republica Socialistă Vietnam.

Potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, contractul de mandat prevedea ca SAPE să acționeze în calitate de mandant, iar Romarm în calitate de mandatar. Pe scurt, SAPE a împuternicit Romarm să deruleze în numele său importul de măști din Vietnam de la firma MINH AHN Medical Joint Stock Company sau de la un alt un producător. Romarm s-a ocupat de tot ce înseamnă recepția măștilor, verificarea autenticității și calității lor, transportului lor din Vietnam până pe Aeroportul Henry Coandă, dar și de semnarea unui contract cu un antrepozit vamal.

SAPE plătea, iar de restul se ocupa Romarm. Ulterior, la acest contract de mandat au fost încheiat cinci acte adiționale. Primul prevedea renegocierea prețului, astfel încât să includă eliminarea costurilor de ambalare, deoarece acestea urmau să fie suportate de SAPE. Printr-un alt act adițional, din 21 iulie, Romarm era împuternicit să negocieze și să încheie un contract de ambalare și marcare. Prin ultimul act adițional, Romarm era împuternicit să renegocieze contractul de antrepozit vamal în sensul reducerii prețului.Click pentru a deschide
Peste trei ani expiră

Așa a ajuns SAPE să încheie, până la urmă, în luna mai, un contract cu producătorul Orange Pharmaceutical Company LTD, o companie a statului vietnamez. Potrivit unei declarații de conformitate a producătorului, măștile ar fi conforme. Din măștile vietnameze au mai rămas de vândut peste 90 de milioane, după ce SAPE a reușit să dea 5 milioane dintre ele către Ministerul Educației. SAPE a câștigat o licitație demarată de Ministerul Educației în luna mai, contractul fiind atribuit pentru suma de 9.264.445 lei, adică în jur de 1,8 lei bucata. Reprezentanții SAPE spun că profitul net obținut în urma acestui contract a fost de 0,004 lei/bucată, iar în total vreo 20.000 lei. Asta se întâmpla în luna mai.

De atunci, piața a fost inundată de măști din ce în ce mai ieftine, ajungând să coste sub un leu bucata la cumpărătorul final, fapt care face ca cele 90 de milioane importate din Vietnam să fie greu spre imposibil de vândut. Să le vândă sub costul de achiziție nu se poate, deoarece intră imediat Curtea de Conturi pe fir. "Ce facem cu toate aceste măști?", se întreabă oficialii noului Guvern, care în prezent caută orice sursă de finanțare pentru bugetul pe 2021. Nu doar SAPE are de pierdut, ci și bugetul statului. Achiziționând atât de multe măști pe care nu le valorifică, SAPE a cheltuit o sumă care se duce spre 200 milioane lei, bani care, altfel, s-ar fi putut duce către bugetul statului sub formă de dividende.

Ce se întâmplă acum cu măștile? În prezent, se află într-un antrepozit vamal. Dacă ar fi scoase de acolo, s-ar adăuga taxele de import, transportul și costul cu depozitarea în altă parte. Cât pot rămâne acolo? Mai mult de trei ani acum înainte nu se poate, deoarece atunci expiră perioada lor de valabilitate.
Click pentru a deschideSAPE a mai încheiat un contract și cu un producător român, Tech Tex, de la care a cumpărat 9,5 milioane de măști. Pe acestea a reușit să le vândă mai departe către diverse firme (Electrica Furnizare, Electrica Serv, Societatea Națională a Apelor Minerale, Lidl Discount).


Răspunsurile SAPEHotNews.ro a contactat SAPE pentru a răspunde la câteva întrebări. La unele dintre ele, SAPE a evitat să ofere răspunsuri. De exemplu, nu a dorit să vorbească despre prețul pe bucată și nici ce urmează să facă cu acele 90 de milioane de măști.


1. Câte măști, mănuși, echipamente de protecție și alte produse a achiziționat SAPE în calitate intermediar pe piața dispozitivelor medicale?

În anul 2020, SAPE SA, în calitate de trader pe piața consumabilelor medicale pentru combaterea Covid 19, a achiziționat un număr de 95.970.000 de măști de protecție din străinătate (contract cu un producător străin) și aproximativ 10 milioane de măști din România (producători autohtoni).

În contextul pandemie COVID 19, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE SA) este implicată activ în procesul de asigurare în România a produselor destinate prevenirii și combaterii COVID 19 cu scopul de a echilibra piața acestor produse și de a diminua acțiunile comerciale speculative în situație de criză.

Achizițiile efectuate de SAPE SA, în anul 2020, respectă cerințele și condiționările statutare, respectiv normele specifice achizițiilor de echipamente medicale elaborate în lupta împotriva pandemiei, precum și standardele naționale și europene referitoare la calitate.

De asemenea, primul producător cu care SAPE a încheiat contracte de achiziții de măști este unul local, respectiv producătorul Tech Tex având fabrica în Maramureș, și sediul social în județul Bihor. În total, SAPE a achiziționat de la acest producător 9,5 milioane de măști.

2. De la ce producători au fost achiziționate și la ce preț?


Cele 95,7 milioane de măști provin din Republica Populară Vietnam, în urma unui contract semnat în 2020 între o companie a statului român (SAPE) și o companie a statului vietnamez (Orange Pharma). În primăvara anului 2020, capacitatea de producție autohtonă era depășită de nevoia de echipamente de protecție, la nivel național. Motiv pentru care s-a decis, la nivel guvernamental, să se caute producători certificați în străinătate, pentru a suplini deficitul de măști de pe piața românească. Demersurile pentru identificarea unui furnizor străin de încredere, certificat la nivel internațional, cu toate documentele în regulă, s-au realizat pe căi diplomatice.

În urma evaluării și verificării documentațiilor primite de la mai mulți furnizori, referitoare la avize și certificări, SAPE SA a semnat acorduri cadru cu aproximativ 12 producătorii români care au reușit să se conformeze legislației în materia dispozitivelor medicale și a echipamentelor de protecție și să își certifice produsele. Dinafara țării, SAPE a încheiat contract cu un singur producător- Tech Tex având fabrica în Maramureș, și sediul social în județul Bihor. În total, SAPE a achiziționat de la acest producător 9,5 milioane de măști.

Referitor la întrebările privind prețul la care au fost achiziționate, considerăm că aceste informații:

(i) reprezintă informații de afaceri, cu valoare comercială reală, de natură a oferi SAPE SA avantaje competitive, respectiv de natură să genereze un beneficiu economic;
(ii) trebuie să fie, și sunt protejate de măsuri rezonabile de confidențialitate, inclusiv prin măsuri de tipul ”bariera contractuală”, precum acorduri de nedezvăluire, clauze de confidențialitate cuprinse în contractele încheiate cu furnizorii noștri,
(iii) sunt de interes pentru competitorii societății noastre;
(iv) susțin strategia de vânzări aflată în derulare, astfel că nu trebuie să fie cunoscute de publicul larg sau de competitorii SAPE SA;
astfel, demersurile noastre de a ne proteja informațiile ”de afaceri” într-un mediu concurențial, cu respectarea uzanțelor cinstite și a principiului general al bunei-credințe, nu sunt de natura a invalida garanțiile/drepturile prevăzute de legislația privind libertatea de exprimare şi de informare, libertatea și pluralismului presei.

3. Câte dintre acestea au fost vândute mai departe către spitale, farmacii, UAT-uri și alte autorități contractante ale statului român? La ce preț?

În ceea ce privește VÂNZAREA măștilor achiziționate de SAPE de la toți producătorii cu care a încheiat un contract de achiziție, găsiți mai jos lista companiilor și valoarea contractelor care, prin proceduri precum participare la licitație (platforma SICAP) sau negociere pentru atribuire directă, au avut contracte comerciale cu SAPE, în vederea achiziției de măști, în calitate de beneficiari.

Electrica Furnizare- valoare totală- 867.624 lei
Electrica Serv- valoare totală- 39.555 lei
Societatea Națională a Apelor Minerale- valoare totală 10.948 lei
LIDL Discount- valoare totală- 14.280.000 lei
Ministerul Educației- 9.264.445 lei

4. Câte dispozitive medicale au rămas pe stoc, care este valoarea lor și ce veți face cu ele?

Vă rugăm să rețineți, similar, aliniatul 3 din răspunsul formulat pentru întrebarea nr.2.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22147 vizualizari

 • +32 (34 voturi)    
  Mafia mastilor din ROMARM (Vineri, 22 ianuarie 2021, 9:21)

  florinbad [utilizator]

  La Uzina din Dragomiresti au fost aduse utilaje invechite, uzate, care sa poata produce 350.000 de masti pe zi! In realitate, masinaria abia putea produce 15.000 masti pe zi.
  https://www.riseproject.ro/articol/video-mastile-din-fabrica-de-armament/
  • +22 (24 voturi)    
   Hmm (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:39)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui florinbad

   Si totusi, partea cea mai tare din articol este, ca la orice afacere a statului, ca este vorba de o institutie care are alt profil (Energia) si se baga cu afaceri pe alt profil pe care nu are pregatire (Medicina) si treaba merge.

   Cam ca la stirile unde firme de apartmaent cu 2 angajati au contracte periodicede milioane de lei cu statul sau o firma de barci sau ceva genul, recunosc ca am uitat acum, era responsabila la un moment dat de aprovizionarea cu lapte si corn in scoli cand era campania aia imbecila cu produse expirate pentru copilasi. Nici pana acum nu a fost nimeni tras la raspundere.
  • +7 (11 voturi)    
   Articolul riseproject (Vineri, 22 ianuarie 2021, 11:07)

   toor [utilizator] i-a raspuns lui florinbad

   Este partial corect.Incorecte sunt acele poze cu ruginituri, care nu au fost facute la Dragomiresti.
   Marele adevar e ca desi, utilajele sunt noi, par niste improvizatii.Problema lor e ca nu pot functiona , in mod constant ,la o capacitate de 1000 bucati pe ora.
   De fapt si acest lucru nu a fost subliniat de nimeni,
   intre documentatia utilajelor pusa la dispozitie initial dupa care sa configurat amplasamentul si utilajele primite a fost o diferenta majora.Iar despre "suportul tehnic" oferit de Interarms ce pot sa spun, au fost la fel de surprinsi ca si tehnicieni de la Dragomiresti.Nimeni nu mai lucrase cu astfel de utilaje.
  • -2 (4 voturi)    
   este simplu... (Vineri, 22 ianuarie 2021, 13:50)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui florinbad

   ...mastile pot fi donate altor institutii ale statului. Se poate face sponsorizare. Da, mastile au fost scumpe, dar macar sa fie folosite si sa nu se piarda totul
   • +1 (5 voturi)    
    Citeste aici! (Vineri, 22 ianuarie 2021, 17:29)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui minos

    "Să le vândă sub costul de achiziție nu se poate, deoarece intră imediat Curtea de Conturi pe fir"
    ----------------------------
    Asta e efectul "statului de drept". Inmulteste asta cu zeci de mii de cazuri si vezi cat pierde Romania pentru "statul de drept".
    Nu-mi spune ca "procurorii recupereaza", ca rad si curcile. Fata de cat cheltuie Ei, procurorii statului de drept, ca sa existe, sa nu faca nimic, sa nu raspunda in fata nimanui, sa-si dea pensii medii de 30.000 lei ...recupereaza sub 1%.
    Daca pui si sumele pierdute indirect, cum e cazul de fata, ajungi la niste miliarde de lei...probabil vreo 2 miliarde de euro.
    Dar hey, am uitat sa precizez, Romania e frumoasa dar e o zona locuita; locuitorii sunt bogati si sanatosi, destepti si responsabili, asa ca voteaza pentru mai multe caluse si catuse...deci e bine asa.
    In plus, in afacerea asta, petrecuta sub Guvernul PNL-OrGan 100%, vinovati sunt PSD si cei 30 de ani de grea mostenire!
 • -9 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 ianuarie 2021, 9:25)

  [anonim]

 • +20 (24 voturi)    
  Nimic nu este pagubos pentru stat. (Vineri, 22 ianuarie 2021, 9:34)

  Amad [utilizator]

  Totul este avantajos pentru cei de la stat.
  • +14 (18 voturi)    
   Corectie (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:36)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Pentru ANUMITI oameni din stat. Nu pentru toti.
 • +2 (28 voturi)    
  si cand te gandesti ca in martie (Vineri, 22 ianuarie 2021, 9:43)

  alfa1 [utilizator]

  cei multi si prosti le luau apararea unor oameni din conducerea tarii ..care aveau tot interesul sa bage frica in oameni ca sa is faca afacerile personale...ne meritam soarta...
  • +5 (11 voturi)    
   Acu e simplu sa arati ce destept esti (Vineri, 22 ianuarie 2021, 12:01)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   Dar in martie, cand nu se gaseau masti nicaieri, situatia era diferita. Eu in locul lor as vinde mastile la pretul pietei si as accepta pierderea, in loc sa tin mastile alea intr-un depozit, lasandu-le sa se deterioreze. Pentru ca in mod clar pretul nu va creste la loc.
   Iar chestii din astea se intampla tot timpul cand apare criza de ceva...
 • -3 (31 voturi)    
  Una din multele tepe (Vineri, 22 ianuarie 2021, 9:43)

  mihaipricop [utilizator]

  ale guwernului "competent" a lui johanis.
 • -7 (25 voturi)    
  sa le dea la pensionari... (Vineri, 22 ianuarie 2021, 9:59)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. ca astia iau orice.
  • +15 (19 voturi)    
   pensionar (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:25)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   o sa ajungi si tu. si altul o sa zaica: pensionarul @ Ismail Paine de circ ia orice.
   • +7 (13 voturi)    
    câinele ăsta (Vineri, 22 ianuarie 2021, 11:21)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    turc, de circ, nu are nicio șansă să ajungă bătrân.
    • -1 (9 voturi)    
     Sperăm cănici tu. (Vineri, 22 ianuarie 2021, 12:20)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Păi nu?
  • +2 (2 voturi)    
   daca... (Vineri, 22 ianuarie 2021, 15:12)

   mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   o vrea Dumnezeu, si dvs. o sa ajungeti pensionar, intrebarea este: veti fi pe puncte (contributivitate) sau...? Ca, atunci, in ultimul caz nici nu mai conteaza ce va fi cu "pensionatul" dvs.!
   • -1 (1 vot)    
    Sperăm să nu. (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 9:30)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

    Ăștia ca el au distrus țara.
 • -1 (19 voturi)    
  conducatorul actiunii Arafat (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:03)

  PrivireCritica [utilizator]

  are multe bube. de asta vrea continuarea restrictiilor, prelungirea purtarii mastilor si evitarea anchetelor. Poate, poate scapa de puscarie
  • +1 (13 voturi)    
   ? (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:37)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Cre legatura are o posibila condamnare care momentan nu exista cu posibila puscarie care nu e inca data de jduecator si cu restrictii/carantine? Explica-ne, te rog, ca sa stim si noi cum se leaga.
 • +15 (19 voturi)    
  Mizeria se va termina prim faptul ca masile... (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:29)

  ciubex [utilizator]

  ... (mastile) vor fi platite de la bugetul de stat, adica de fapt din banii platiti de noi toti ca impozite si alte taxe, iar ele vor fi livrate unor institutii alte statului.
  Ceva de genul (doar ca idee de scenariu)
  Mastile vor fi cumparate eventual de un SRL fantoma si apoi oferite "gratuit" azilurilor de batrani. (sa se elimine astfel Curtea de Conturi care verifica doar insitituii ale statului)
  Azilurilor de batrani li se vor oferi mai multi bani pentru niste servicii care vor acoperi de fapt "preturile mastilor", de genul, la fiecare set de 10 masti se adauga o chestiuta foarte ieftina, dar care va fi facturata foarte scump pentru acoperirea diferentei de pret dintre pretul de achizitie a mastilor.
  Asa va fi toata lumea zapacita de manareli si va fi multa fericire.
 • +7 (23 voturi)    
  romarmu lu tov. gheniral Ciucă (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:38)

  di livio [utilizator]

  ce mai cetirăm cîndva pe Hotnews cu Romarm „Romarm nu a vândut nicio mască până acum, așa cum a promis Guvernul / Utilajele pentru producție au fost aduse din China și s-au stricat”...a răspuns cineva pt asta, Romarmu, vreun apevist?...sigur că nu, tot așa nu va răspunde nime pt botnițele vietnameze...da amu poate înțeleg și apostolii covrig de ce-i obligată botnița în aer liber la România...și se împlini voia lu ÎPS Arafat, nu-i întreabă nime de achizițiili din pandemie...facă-se voia lui, altfel s-ar descoperi pandemie de furăciuni
  • -4 (16 voturi)    
   hehe (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:52)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   Nai avut nicio zi libera anu asta si tea trimes stapanii iar la postacit, pangolinule rusesc. Hihihi :))))
 • -2 (12 voturi)    
  Sa traiti bine (Vineri, 22 ianuarie 2021, 11:25)

  Zummm [utilizator]

  HA HA HA HA
 • +6 (16 voturi)    
  Ștergeți toate comentariile ! Acum ! (Vineri, 22 ianuarie 2021, 11:34)

  Cheliosul [utilizator]

  Ordin de sus.
  HotNews = mass media vândută și coruptă !
  Să îmi ștergeți voi contul să nu mai mă obosesc eu da!
  HotNews= FakeNews !
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 ianuarie 2021, 11:42)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  Paguboasa pt. stat (pentru romani) (Vineri, 22 ianuarie 2021, 12:04)

  VOX. [utilizator]

  Profitabila pt. smecheri. Nu asa merge treaba?
 • -1 (7 voturi)    
  Tovarasi si pretini (Vineri, 22 ianuarie 2021, 12:12)

  Socrate2021 [utilizator]

  USL si USR aceeasi mizerie
 • +7 (9 voturi)    
  Stupida problema (Vineri, 22 ianuarie 2021, 12:24)

  TrueBlue [utilizator]

  Daca se vand in pierdere pierderea va fi mai mica decat daca nu se vand de loc. In business poti sa si pierzi, poate afla si curtea de conturi care pana la urma verifica legalitatea si nu profitabilitatea.
 • +5 (5 voturi)    
  Nu mai pot (Vineri, 22 ianuarie 2021, 12:51)

  ACP [utilizator]

  decat sa le distribuie gratuit in institutiile statului sau persoanelor defavorizate. Le-au luat scump si le pot vinde doar ieftin asa ca afacerea e pe pierdere oricum. Mai bine previn niste cazuri de covid decat sa stea aiurea pe acolo ca si asa dupa 3 ani expira.
 • +1 (3 voturi)    
  Negociere directa (Vineri, 22 ianuarie 2021, 15:43)

  mihai576 [utilizator]

  Ce-i așa greu să le vândă la prețul de achiziție Ministerului Educației (ca și așa se începe școală) prin negociere directă (ca nu o fi prima vanzare de felul asta în ultimul timp)?!?! Banii ajung la sape care ulterior îi dă guvernului banii înapoi prin dividende.... Adică n-au vândut nici in pierdere și s-au întors și banii înapoi în buget!!!!! Dar rămâne cu semn de întrebare achiziția proastă făcută deja..... Aaaaa!! Pai aici e buba probabil?! Sunt singurul care se întreabă ce caută Romarm în afacerea cu un guvern comunist?! Adică... Dacă tot a fost negociat pe cale diplomatică... De ce nu s-a continuat????
  As vrea să văd de la rise cum ies la suprafață generalii nostrii comuniști în funcție sau în rezervă (dar angajați la sape) din afacerea asta!!!! Pai Vigo și altele sunt pistol cu apă pe lângă bomba asta de 40-50 mil euro!!!!
 • +2 (4 voturi)    
  afaceri (Vineri, 22 ianuarie 2021, 17:38)

  ananstef [utilizator]

  ca sa vada si cei de la "stat" cum este sa faci afaceri si sa mai si raspunzi daca nu iti iese cum vrei. asta daca nu punem in discutie cum e sa faci afaceri cu banii altuia si cum a fost negociat acel pret/bucata.
  Curtea de Conturi, ai legatura!
 • -1 (3 voturi)    
  ! (Vineri, 22 ianuarie 2021, 18:10)

  chiuaua [utilizator]

  Statul Roman face cele mai proaste afaceri .
  Asa a fost dintotdeauna.
  Am zis
 • +1 (5 voturi)    
  Atenție sunt clauze ca la Bechtel (Vineri, 22 ianuarie 2021, 18:47)

  nick24 [utilizator]

  “ trebuie să fie, și sunt protejate de măsuri rezonabile de confidențialitate, inclusiv prin măsuri de tipul ”bariera contractuală”, precum acorduri de nedezvăluire, clauze de confidențialitate cuprinse în contractele încheiate cu furnizorii noștri,”

  Deci s-a luat așa o mare șpagă, inclusă în prețul unei măști, încât a devenit așa de scumpă, că nu se mai poate vinde. Dacă era șpaga rezonabilă, încă se mai puteau vinde!
 • +1 (3 voturi)    
  Azi auzim de SAPE, ieri de LaPE si maine de... (Vineri, 22 ianuarie 2021, 22:17)

  FortApache [utilizator]

  ...problema nu e ca se ciordeles la greu, stim asta, problema este ca noi auzim de aceste furaciuni numai cand ciordacii se cearta intre ei si incep sa se dea in gat unii pe altii...altfel nu intereseaza pe nimeni, nu ancheteaza nimeni nimic, totul este poerfect daca nu rasufla nimic.

  Si apoi prada se imparte, o mana spala pe cealalta all the time.

  Nimeni nu indica intermediarii, nu e voie...
 • +2 (2 voturi)    
  masti vietnam (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 13:41)

  tomasso [utilizator]

  Cine spune ca sunt pierdute,ele pot fi date gratuit catre spitale de stat,camine de batrini,institutii si autoritati ale statului.....institutiile statului sa nu mai faca achizitii pe bani,ci sa primeasca gratuit din acest lot pina la epuizare


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by