Principiile viitoarei legi a salarizării: Sporurile vor fi plafonate la 20% din salariul de bază, la nivel individual / Vor fi eliminate discrepanțele în acordarea sporurilor

de C.P.     HotNews.ro
Marţi, 13 aprilie 2021, 21:24 Economie | Companii


Bani
Foto: Gulliver / Getty Images / Digi 24
Guvernul va discuta în ședința de miercuri un memorandum privind principiile care vor sta la baza viitoarei legi a salarizării în sectorul public. Unele dintre cele mai importante principii vizează revizuirea sistemului de acordare a sporurilor. Guvernul urmărește plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual. În memorandum se precizează că plafonarea în prezent la 30% din suma salariilor de bază nu este aplicată pentru tot personalul bugetar. Astfel se ajunge în situația acordării unui număr mai mare de sporuri pentru aceste categorii bugetare, în detrimentul altor categorii de personal bugetar care nu pot depăși acest plafon.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor propun următoarele principii:

 • reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei;
 • introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
 • plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
 • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor :
 • sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
 • analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante;
 • acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite;
 • implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în acelașii timp, în scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.

Potrivit memorandumului, în prezent, în sectorul bugetar se identifică o serie de discrepanțe salariale, unele apărute în urma aplicării legislației anterioare privind salarizarea personalului bugetar, iar altele identificate după data apariției Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv luna iulie 2017, ca urmare a modificărilor legislative succesive ale Legii-cadru în vigoare în Parlament, prin care unele categorii de personal au fost favorizate în raport cu celelalte categorii de personal din sectorul bugetar.

Mai mult decât atât, o serie de discrepanțe au apărut și ca urmare a efectelor unor hotărâri judecătorești definitive, prin care au fost acordate anumite drepturi salariale pe legislația anterioară Legii-cadru nr.153/2017, se mai precizează în Memorandum.

Potrivit acestuia, la nivelul administrației publice locale se identifică o serie de dezechilibre salariale între unitățile administrative-teritoriale de nivel similar, în condițiile în care nivelul de salarizare al personalului pentru fiecare în parte se stabilește prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București.

Acest lucru a condus, pe de o parte, la existența unor niveluri diferite de salarizare pentru aceeași funcție în cadrul administrației publice locale, iar pe de altă parte, la răsturnarea ierarhiilor firești pe nivele de complexitate a activității în administrația publică – respectiv administrație publică centrală, administrație publică teritorială și abia pe a treia poziție administrația publică locală. Aplicarea legii a dus la situația în care unele salarii de bază din administrația publică locală sunt mai mari decât salariile din administrația publică centrală.

Cât privește plafonarea la 30% din suma salariilor de bază, a sporurilor acordate personalului bugetar pe ordonator de credite, în prezent, există sectoare de activitate care sunt exceptate de la acest plafon de sporuri, ceea ce determină acordarea unui număr mai mare de sporuri pentru aceste categorii bugetare, în detrimentul altor categorii de personal bugetar care nu pot depăși acest plafon.

În acest sens, există excepții pentru instituţiile din sistemul sanitar şi de asistenţă socială şi cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru care suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilorgradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă şi a indemnizaţiilor lunare, după caz.

Deoarece determinarea sporurilor se face în raport cu salariul de bază se creează o situație discriminatorie, unele funcții beneficiind de un cuantum al sporurilor cu mult mai mare decât altele, cu toate că activitatea se desfășoară în aceleași condiții, iar expunerea la condiții periculoase sau vătămătoare este aceeași, indiferent de funcția deținută.

Propunerile vor fi analizate și din punct de vedere al impactului financiar, prin raportare la plafoanele cheltuielilor de personal stabilite prin legea nr.14/2021 pentru
aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021.

În memorandum se precizează este necesar ca ministerele să transmită în termen de 30 de zile, propuneri și observații de îmbunătățire a legislației privind salarizarea în domeniul de competență.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30117 vizualizari

 • 0 (20 voturi)    
  Rezonabil (Marţi, 13 aprilie 2021, 21:55)

  Irina25 [utilizator]

  20 % din 50.000 = 10.000
  • +1 (1 vot)    
   CORECT (Miercuri, 14 aprilie 2021, 13:08)

   ioanbucsa751467216962915 [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

   DIRECTORUL care stă singur in birou ia de câteva ori mai mulţi bani ca spor de toxicitate decât cel care munceşte în hală
 • -3 (25 voturi)    
  Personalul medical (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:05)

  Beta Alfa [utilizator]

  OK, si cu personalul medical ce se intampla ? La ei sporurile aveau o pondere mare in venituri. Daca le tai veniturile taind sporurile frumos cadou vor primi cu ocazia pandemiei.
  Exodul nr. 2 va urma...
  • +1 (11 voturi)    
   Prietene, medicii care chiar fac ceva (Miercuri, 14 aprilie 2021, 4:26)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

   nu traiesc din salariu. Ei traiesc (si acum, precum inainte de marirea salariilor) din spaga.

   Medicii care nu fac nimic pot sa plece.
  • +4 (8 voturi)    
   Le vor baga in salarii (Miercuri, 14 aprilie 2021, 7:01)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

   Normal
  • +2 (12 voturi)    
   vezi sporuri din spitale (Miercuri, 14 aprilie 2021, 8:24)

   Alynna [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

   daca vrei sa vezi ce se intampla in sistemul medical du-te pe orice site de spital mare din Ro si vei vedea o grila de salarii
   in principiu, medicii specialisti/primari au cam 12-15.000 lei brut plus vreo 4-8.000 spor, plus vouchere de vacanta, plus ceva bonuri de masa, plus garzi, etc.
   problema este astfel: se zice ca e criza de doctori! Fals! sunt sute de medici specialisti care NU au posturi dupa ce termina rezidentiatul. Si stiti de ce? pentru ca sumele (insuficiente) alocate de Cons Judetean pentru spital/sporuri se vor imparti la mai multi ! mai mult, dinozaurii sefi de sectie prefera sa aiba control total si nu le convin cei tineri cu alta mentalitate, sau daca accepta sunt tineri cu pile, fii si fiice de doctori, politicieni, etc, pt care se organizeaza concurs cu dedicatie. Asa ca jumatate din absolventi pleaca in continuare in alte tari, NU din cauza salariilor ci a conditiilor "infecte" din spitale (si la propriu si la figurat. Ati vazut vreun doctor sa protesteze in fata spitalului ca e mizerie, sunt infectii, dinozauri si pilosi?
   Am fost in spitale in care mi-a fost greata de ce mizerie am vazut. Cum naiba sa functionezi acolo ani de zile 7 ore pe zi tu, ca doctor??? inseamna ca si la tine acasa e cam la fel????
 • +6 (26 voturi)    
  Deci doctorii tot cu salarii de 10 ori mai mari! (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:30)

  Rower [utilizator]

  Atata vreme cat grila de salarizare permite ca ultimul gunoi de doctor, si 90% sunt simpli figuranti, să aibă un salariu de 10 ori mai mare ca al unui inginer, nu ai făcut nimic, indiferent ce lege a salarizării ai adopta.

  Inainte de 1989, un doctor avea un salariu de 1.5 - 2 ori mai mare ca al unui inginer cu aceeași vechime. Acum medicul castiga, de la stat, de 10 ori mai mult. Este bataie de joc.
 • +8 (16 voturi)    
  Iar are Turcan niste revelatii (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:32)

  UnAltVasile [utilizator]

  Salariile vor ramane la fel.

  Cel mult or sa se organizeze lucrurile un pic altfel si PNL se va lauda ca a reformat sistemul.
 • +7 (15 voturi)    
  Gresit (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:42)

  traianw [utilizator]

  Sporul nu trebuie sa fie procentual. Echitabil ar fi sa fie fix, indiferent de salariu. In acest fel ar dispare si limitarea la 20%. Sa vedem daca-i "tine cureaua".
  • -3 (3 voturi)    
   mmaaaaarcccccc (Miercuri, 14 aprilie 2021, 2:51)

   7fagwfe27 [utilizator] i-a raspuns lui traianw

   Andry, tu ai luptat. Ai fost pe baricade, ai luptat emotional si intelectual. Te-ai jertfit. N-a iesit, asta este. Problema este alta. Fii antena.

   Dupa lupte eroice si intelectuale seful a zis - ba, niste antifa comunisti. Tu nimic. Deci e corect? Pai tu acuma, nimic, noi nu mai stim. Facist sau comunist? Sau autocrat? Q ce zice?
   • 0 (0 voturi)    
    dude, chill (Miercuri, 14 aprilie 2021, 12:04)

    traianw [utilizator] i-a raspuns lui 7fagwfe27

    :)
    Ce ai baut?
 • +3 (17 voturi)    
  pensii fara contributivitate, oprim furtul? sporur (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:54)

  hopsinoi [utilizator]

  i de pana la 20% de ce? de ce nu sporiri de 3000%? maine o sa schimbe parlamentul interlopilor procentul. Care sunt criteriile pentru a lua un spor, ce faci tu in plus fata de fisa postulul sa iei spor?

  Turcan de ce 20 % si 5%?
 • +6 (18 voturi)    
  Iar habarnistii fac legea (Miercuri, 14 aprilie 2021, 0:02)

  mihai53 [utilizator]

  Din nou se schimba legea , peste un an sub presiunea bugetarilor vor aparea noi sporuri si tot asa . De ce nu luam modelul de salarizare a bugetarilor din Germania tara serioasa care a perfectionat acest sistem de 100 de ani . Noi tot reinventam roata . Daca esti conductor de metrou , de ce trebuie spor de tunel ? daca esti politist , de ce trebuie spor de port arma ? Sa se dea un salar corect si atat. Inteleg spor de sarbatori legale , spor de ore suplimentare dar nu spor de stres , de confidentialitate si alte bazaconii . Si daca legea va fi mosita de d-na Turcan , va fi un esec total , dansa neavand nici stiinta de a o concepe , nici forta de a o impune .
 • +6 (22 voturi)    
  daca vreti o tara ca afara (Miercuri, 14 aprilie 2021, 1:01)

  John_Re [utilizator]

  de ce nu taiati sporurile de tot?

  salariu negociat si cam atat.
 • +3 (5 voturi)    
  ghici cine va lua sporurile de performanta (Miercuri, 14 aprilie 2021, 2:36)

  mihaela.b [utilizator]

  Cu alte cuvine sporurile adevarate se vor da doar catorva privilegiati, sefi numiti pe linie de partid. Cine stabileste performanta? Ipocrizie maxima. Se vor atinge de salariile nesimtite de la varful companiilor de stat, din primarii, prefecturi, etc? Dar de indemnizatii, sau alte avantaje din parlament, guvern, armata, curte de conturi si toate celelalte institutii privilegiate? Sunt oameni cu venituri lunare de la stat de peste 5000 de euro. De ce nu se reduc veniturile alea?
 • 0 (8 voturi)    
  aberatii made in romania (Miercuri, 14 aprilie 2021, 5:21)

  Jupanu1970 [utilizator]

  cum sa legiferezi ba sporurile ? in nicio legislatie a muncii din lumea asta nu se legifereza sporuri. Legea este un act statutar si este asa cum zice un principiu al justitiei " legea e egala pentru toti " . Asa ca, boilor cu facultati si fara facultati, prostiti prostimea care a mai ramas prin romania ca aveti de unde.
  Va mai dati ca sunteti si liberali ...
  In legislatia muncii se stabileste doar plata minima pe ora a unui angajat si atat . Restul e piata ...boilor !
 • +5 (5 voturi)    
  MEMO nu a primit avizul MF si MJ (Miercuri, 14 aprilie 2021, 7:58)

  VelmaKelly [utilizator]

  Nu va trece.
 • +2 (4 voturi)    
  Fara sporuri (Miercuri, 14 aprilie 2021, 10:44)

  tudorl [utilizator]

  s-ar elimina favoritismele politice si cele bazate pe pile ,cunostinte,relatii. Democratia nu se bazeaza pe sporuri pentru diversi speciali.
 • -1 (3 voturi)    
  Adica judecatorii (Miercuri, 14 aprilie 2021, 11:43)

  Kornell [utilizator]

  se dau in judecata intre ei si isi acorda sporuri de 25%, indiferent de legea salarizarii iar stupizilor nu le pasa. In schimb doctorii care chiar muncesc sunt injurati de catre toti handicapatii care le numara garzile. Nu mai spun ca orice imbecil se trezeste sa faca plangere penala unui doctor pt ca nu i-a suflat in fund la 3 dimineata - in timp ce orice judecator are voie sa greseasca. Ia vedeti mai bine ce se cauta pe afara, doctori, handicapati sau judecatori ?? Fiecare meserie trebuie sa primeasca in functie de cat de cautata este
 • 0 (0 voturi)    
  Salarii! (Miercuri, 14 aprilie 2021, 12:15)

  tedycv [utilizator]

  Când s-a produs “revoluția” eu aveam 38 ani. Atunci a apărut o teorie: pana la 35 esti in deplinătatea facultăților creatoare, după care descresti!
  Indiferent cât m-am străduit sau orice am făcut, m-am izbit de aceasta teorie: eram pe partea descrescătoare
  Cum vi se pare?
 • 0 (0 voturi)    
  DAR CARE SUNT PRINCIPIILE (Miercuri, 14 aprilie 2021, 17:58)

  nick24 [utilizator]

  Legii noi a pensiilor?
  1) pensiile speciale rămân, că nu le clintește nimeni (CCR: bun dobàndit pe viată!)
  2) pensiile normale, rezolvarea indicelui de corecție!
  Deja sunt diferențe de 40% intre oameni care au muncit la fel, cu aceleași studii
  3) diferențe între bărbați și femei. Uniformizarea calcului prin impărțire la același coeficient, fie că că 25, fie că e altul, DAR SĂ FIE ACELAȘI!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by