Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a salutat duminică propunerea SUA de a stabili o cotă minimă de impozitare pentru companii de 21%, indiferent de țara în care se obțin profiturile, potrivit AFP.

Thierry Breton, comisarul pentru piața UE, este responsabil și de industria de apărareFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

"Cred că este o propunere interesantă care a fost pusă pe masă. O împingem să aibă o armonizare fiscală. Nu numai la nivel european, ci și la nivel global", a spus el într-un interviu, la BFMTV.

Potrivit acestuia, „poate fi o soluție elegantă” pentru a „ieși la vârf” după eșecul negocierilor la OECD privind așa-numita taxă „Gafa” (acronim care desemnează grupurile Google, Amazon, Facebook și Apple), adoptată definitiv în iulie 2019 de Franța pentru a impozita cifra de afaceri a giganților digitali.

"Rata de 21%, cred că este foarte bună, nu vom fi șocați în ceea ce ne privește", a răspuns comisarul european și fostul ministru francez al Economiei și Finanțelor.

Franța, a cărei rată a impozitului pe profit crește până la 28% și trebuie redusă la 25% până în 2022, a pledat cu OCDE pentru înființarea unui sistem de impozite pentru multinaționale, cu stabilirea unei cote generale de impozitare pe venit de 12,5 %, corespunzând, de exemplu, celei existente în Irlanda.

"Desigur, suntem deschiși la o creștere a acestei cifre", a spus Bruno le Maire la începutul lunii aprilie într-un interviu acordat Bloomberg TV, a doua zi după declarațiile secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Aceasta din urmă a indicat că Statele Unite lucrează „cu țările G20 pentru a conveni asupra unei cote minime de impozitare pentru companii” și a afirmat dorința Statelor Unite de a o realiza.