Reputatul site american Consumer Reports a scris că sistemul de monitorizare video din interiorul mașinilor Tesla expune la riscuri intimitatea șoferilor. Aceste camere video din anumite automobile Tesla pot monitoriza starea de atenție a șoferilor și înregistrările pot fi trimise la companie pentru analiza momentelor dinaintea unui accident.

TeslaFoto: Tesla Motors

Dar Consumer Reports a scris că faptul că înregistrările sunt salvate și transmise ridică probleme de intimitate și pot anula din capul locului beneficiile monitorizării șoferilor.

„Dacă Tesla are posibilitatea să determine când un șofer nu este atent, ar trebui să-l avertizeze chiar atunci, așa cum fac alți producători de mașini”, a spus Jake Fisher, director senior la centrul de testare de la Consumer Reports, citat de Market Watch.

Și John Davis, consilier senior la Electronic Privacy Information Center, și-a împărtășit îngrijorarea: „Oricând este făcută o înregistrare, ea poate fi accesată și mai târziu” de oricine, de la poliție și companii de asigurări până la hackeri.

Un număr de alți fabricanți instalează camere interioare pentru monitorizarea șoferilor, dar acele sisteme nu aduc aceleași riscuri privind intimitatea deoarece înregistrările nu sunt salvate și transmise, a scris Consumer Reports. În schimb, folosesc tehnologie în infraroșu pentru a-i alerta pe conducătorii auto distrați sau somnoroși, sau încetinesc mașina dacă sesizează o problemă.

Sistemul de monitorizare de la Tesla este inactiv la vânzarea mașinii, dar o înregistrare poate ajunge la companie dacă șoferul l-a activat și apoi a fost implicat într-un accident.

Kelly Funkhouser, manager al programului de testare a interfeței vehiculului la Consumer Reports, a spus că sistemul de la Tesla poate avea un scop în interesul companiei: „Am văzut deja cum Tesla dă vina pe șofer îndată după apariția unei știri despre un accident al unui șofer care utiliza Autopilot. Acum, Tesla poate folosi înregistrări video pentru a demonstra că un șofer n-a fost atent, în loc să se ocupe de motivele pentru care acela nu era atent.”

Tesla a desființat anul trecut echipa de relații cu media și n-a comentat la solicitarea lui Market Watch.

Autopilot al lui Tesla – care nu este o funcție de conducere autonomă, ci una de asistență a șoferului – a fost subiect de multiple investigații legate de accidente. Oficialii federali ai transporturilor investighează două accidente în Michigan în care este implicat Autopilot de pe mașini Tesla.