Constructorul auto Renault-Nissan a susţinut într-un tribunal din India că trebuie să continue producţia la uzina sa din această ţară pentru a putea răspunde comenzilor primite, respingând îngrijorările exprimate de un sindicat, conform căruia protocoalele pentru lucrul în siguranţă în pandemia de COVID-19 sunt ignorate la această uzină, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Coronavirus IndiaFoto: Avishek Das/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Societatea Renault-Nissan India şi muncitorii de la uzina sa din statul Tamil Nadu, sudul Indiei, sunt implicaţi într-o dispută juridică, după ce muncitorii au cerut unui tribunal să oprească funcţionarea uzinei din cauză că normele privind distanţa socială sunt ignorate iar asigurările de sănătate oferite de companie sunt depăşite de riscurile la adresa vieţilor lor.

În replică, potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, Renault-Nissan a susţinut în cursul audierilor că există o "necesitate stringentă" să continue activitatea de producţie pentru a acoperi comenzile interne şi cele la export. Producătorul auto susţine că toate normele pentru lucrul în siguranţă în pandemia de COVID-19 sunt respectate.

Această dispută juridică scoate la lumină provocările cu care marile companii se confruntă în încercarea de a continua să producă în India, pe fondul îngrijorărilor crescute ale angajaţilor are se tem pentru viaţa şi siguranţa lor.

"Este o luptă între viaţă şi mijloace de trai. Vrem doar ca protocoalele privind distanţa socială să fie respectate iar echipa managerială să fie responsabilă pentru orice riscuri la adresa muncitorilor şi membrilor familiilor lor", a declarat M Moorthy, secretarul general al sindicatului de la Renault Nissan India, care reprezintă toţi cei 3.500 de angajaţi permanenţi ai uzinei din statul Tamil Nadu.

La această uzină, unde sunt produse automobile Nissan, Renault şi Datsun, lucrează 3.000 de muncitori pe bază de contract, 2.500 de membri ai staff-ului şi 700 de ucenici.

În prezent, India se confruntă cu cel de al doilea val al infecţiilor cu coronavirus. Statul Tamil Nadu este unul din cele mai afectate de pandemie, cu peste 30.000 de cazuri de infecţie înregistrate în fiecare zi. Acelaşi stat, denumit popular şi "Detroit-ul" Indiei, a impus o carantină completă până la data de 31 mai dar a permis unor uzine, inclusiv uzine de producţie de automobile, să continue să funcţioneze.