FAN Courier avertizează clienții asupra unei noi tentative de fraudare a datelor personale, prin intermediul mesajelor de tip SMS. Compania recomandă tuturor celor care primesc astfel de mesaje și au în derulare o comandă prin curier să nu dea curs solicitării primite, să nu acceseze linkul de la finalul mesajului primit și să sesizeze organele de poliție. Avertizarea vine după ce a apărut o nouă metodă de fraudare a datelor personale, prin intermediul SMS, care implică tranzacțiile derulate prin platforma OLX.

Tir al FAN CourierFoto: FAN Courier

”Atunci când avem o comandă în derulare, clienții noștri primesc un mesaj tip SMS pe telefonul mobil care indică statusul comenzii, data și intervalul orar când urmează să efectuăm livrarea. Recent, am primit informații despre o nouă metodă de fraudare a datelor personale, prin intermediul SMS, care implică tranzacțiile derulate prin platforma OLX.

Concret, fraudatorii transmit prin intermediul telefonului mobil un mesaj similar mesajelor noastre de informare și cer clienților să acceseze un link pentru a primi banii. Atragem atenția tuturor că orice încercare de solicitare a datelor bancare prin intermediul unui link este o încercare de fraudă. La vânzarea unui produs, clientul primește banii doar prin firma de curierat, plata făcându-se doar ramburs la primirea expediției. FAN Courier nu are niciun sistem prin care cumpărătorii pot plăti online, singura modalitate de plată cu cardul este prin POS în sediile FAN Courier”, spune Daniela Catrinoiu, Chief Information Officer FAN Courier.

Potrivit echipei de Cyber Security a FAN Courier, compania colaborează cu instituțiile competente pentru a limita riscurile acestor atacuri cibernetice și va pune la dispoziția organelor de anchetă toate informațiile necesare pentru a elimina riscul fraudei prin intermediul mesajelor de tip SMS.

FAN Courier recomandă clienților care primesc un astfel de mesaj să contacteze cumpărătorul și/sau platforma OLX, pentru o verificare suplimentară a statusului comenzii.

”Este imperios necesar să acordați o atenție sporită oricărei solicitări prin care vi se cere să introduceți datele personale sau datele cardului bancar, pe un site. Asigurați-vă că navigați pe pagiona reală a companiei și nu pe un site fals. Nu uitați că atunci când urmează să primiți bani în cont de la cineva, vi se cer doar codul bancar și suma pe care doriți să o primiți de la persoana care va efectua transferul”, atrag de asemenea atenția specialiștii din cadrul echipei de Cybersecurity din cadrul FAN Courier.

De-a lungul anului, compania a transmis un set de recomandări pentru a limita riscul de atac cibernetic asupra clienților săi, persoane fizice și juridice, prin intermediul e-mailului.

Pentru această situație, experții FAN Courier recomandă următoarele:

  • Nu folosiți aceeași parolă pentru mai multe servicii sau platforme.
  • Schimbați parolele la un interval de cel mult 30 de zile calendaristice.
  • Asigurați-vă că laptopul sau computerul pe care lucrați are program anivirus cu firewall inclus, instalat și configurat să își facă actualizare zilnic.
  • Nu deschideți link-urile sau atașamentele mesajelor venite de la expeditori necunoscuți.
  • Nu deschideți link-uri sau atașamente primite pe email în cazul în care nu ați comandat un anumit produs/serviciu sau nu aveți o colaborare cu expeditorul emailului.
  • Evitati abonarea la site-uri sau platforme care nu vă inspiră încredere deplină.
  • Contactați furnizorul înainte de a deschide un atașament dacă ați primit un mesaj de la acesta dar nu sunteți sigur că ați comandat un produs sau serviciu de la companie.
  • În cazul în care ați deschis atașamentul unui astfel de email, deconectați dispozitivul de la internet și scanați cu soluția antivirus instalată pe acesta.