Un acord va fi ratificat vineri de un tribunal din New York între autoritățile americane și directorul financiar al gigantului telecomunicațiilor Huawei, punând capăt celor trei ani de bătălie juridică și tensiuni dintre Beijing, Washington și Ottawa. Acordul îi va permite lui Meng Wanzhou să se întoarcă în China după aproape trei ani de ședere forțată în Canada, a informat vineri Wall Street Journal, citând surse familiare cu această chestiune.

HuaweiFoto: Flavijus, Dreamstime.com

Un acord va fi ratificat vineri de un tribunal din New York între autoritățile americane și directorul financiar al gigantului telecomunicațiilor Huawei, punând capăt celor trei ani de bătălie juridică și tensiuni dintre Beijing, Washington și Ottawa.

Acordul îi va permite lui Meng Wanzhou să se întoarcă în China după aproape trei ani de ședere forțată în Canada, a informat vineri Wall Street Journal, citând surse familiare cu această chestiune.

Acordul dintre Departamentul de Justiție al SUA și Huawei urmează să fie anunțat într-o ședință virtuală în instanța federală din Brooklyn, unde Meng Wanzhou va apărea de la distanță, potrivit WSJ.

Serviciile curții federale din Brooklyn au trimis la prânz o scurtă scrisoare de la Departamentul de Justiție prin care confirmă o audiere la ora 13:00 în vederea unei „soluționări a procedurilor” în cazul „Statele Unite împotriva lui Wanzhou Meng”, fără mai multe detalii.

Întrebați de AFP, avocații lui Meng au refuzat să comenteze, la fel ca și Departamentul de Justiție al SUA.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului gigantului de telecomunicații, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care vrea să o judece pentru fraudă bancară.

Justiția americană o acuză pe numărul 2 al gigantului telecomunicațiilor că a mințit un executiv al băncii HSBC în timpul unei întâlniri la Hong Kong în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez și o filială numită Skycom, care a vândut echipamente Iranului, expunând instituția la sancțiuni.

Potrivit Wall Street Journal, directorul financiar al Huawei ar fi de acord să recunoască anumite „defecte” în schimbul unei „amânări”, apoi a „abandonării” urmăririlor penale pentru fraudă bancară.

Arestarea lui Meng Wanzhou a avut loc la cererea americanilor, care o suspectează de fraude bancare şi cer Canadei extrădarea ei către Statele Unite.

China a continuat de atunci să denunţe o manevră ''politică'' a Washingtonului şi solicită Ottawa ''eliberarea imediată'' a directoarei Meng Wanzhou.