Fosta angajată a Facebook Inc., care a strâns documente care au stat la baza seriei de dezvăluiri ”Facebook Files” a The Wall Street Journal, a spus că a acționat pentru a ajuta la schimbarea gigantului social-media, nu pentru a stârni furia oamenilor asupra companiei. „Îmi place Facebook. Vreau să-l salvez”, a declarat ea pentru WSJ.

Frances Haugen in WSJFoto: wsj.com

Frances Haugen, fost manager de produs, angajată pentru a ajuta la protejarea împotriva interferențelor electorale de pe Facebook, a declarat că a devenit frustrată de ceea ce a văzut în interior referitor la lipsa de deschidere a companiei cu privire la potențialul platformelor sale de a face rău și de a refuza să-și remedieze defectele.

Haugen este programată să depună mărturie în fața Congresului marți. Ea a căutat, de asemenea, protecția federală a denunțătorilor la Comisia pentru valori mobiliare.

De duminică, managerii companiei Menlo Park (California) s-au succedat în mass-media pentru a încerca să potolească incendiul.

"Dacă am fi o companie căreia nu-i pasă de siguranță, care să acorde prioritate profiturilor, nu am face acest tip de cercetare", a declarat luni vicepreședintele Facebook, Monika Bickert, despre studii interne care arată în special că sănătatea mintală a unor fetele tinere sunt afectate de Instagram.

În ceea ce privește impactul rețelei sociale asupra climatului politic, pe care Facebook nu a făcut suficient pentru a-l controla, potrivit Frances Haugen, un alt vicepreședinte, Nick Clegg, apreciase duminică că e „prea ușor pentru a căuta o explicație tehnologică pentru politica de polarizare din Statele Unite".

Facebook a picat din nou luni seară, numeroși utilizatori din întreaga lume raportând problemede funcționare și cu WhatsAppp și Instagram, alte două aplicații din portofoliul companiei lui Mark Zuckerberg. Căderea pare să fie una dintre cele majore din istoria recentă a Facebook.

Experții în securitate care monitorizează situația afirmă că aceasta ar putea să fi fost declanșată de o eroare de configurație, rezultat al unei erori interne, deși sabotajul din partea unui angajat al Facebook ar fi teoretic posibil.

O exploatare a unei vulnerabilități de către terțe părți este considerată puțin probabilă în acest moment. Un atac DoS (denial-of-service) care să copleșească unul dintre cele mai mari site-uri din lume ar necesita o coordonare fără precedent din partea unor hackeri sau rețele infracționale din întreaga lume sau o tehnică neîncercată până acum.

Facebook, greu de pedepsit

Mai multi republicani au îndemnat la renunțarea folosirii Facebook, dar impactul lor a fost unul limitat.

În ceea ce privește agenții de publicitate, „chiar dacă câteva mărci vor să trimită un mesaj” și să oprească publicitatea pe rețeaua de socializare, „nu va avea niciun impact asupra liniei de jos a Facebook. Facebook este prea mare pentru a cădea”, a declarat, pe Twitter, Jenna Golden , specialist în consultanță în afaceri.

Pentru a înrăutăți lucrurile, Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger au suferit luni o întrerupere masivă.

Schimbarea din interior?

În Congres, mai mulți aleși văd această criză ca pe o oportunitate de a pune mâna pe un răzvrătit care le-a scăpat în mare parte până acum.

Frances Haugen urmează să fie interogată marți de Comitetul de Comerț al Senatului SUA, în timpul unei audieri dedicate impactului Facebook și Instagram asupra tinerilor utilizatori, la o săptămână după o lungă sesiune de întrebări și răspunsuri adresată Antigonei Davis, vicepreședinte al firmei.

„Oficialii aleși, poate Casa Albă și alți lideri își pot spune în cele din urmă tranșant părerea, văzând pe cineva ca Frances Haugen, că depinde de noi să jucăm, Facebook nu se va repara singur”, consideră Nora Benavidez, avocat și director al organizație Free Press.

Dar pentru Mark Hass, sfera de acțiune a parlamentarilor este foarte limitată, deoarece „se va opune” primului amendament la Constituția americană, care protejează libertatea de exprimare. „Facebook nu poate fi tras la răspundere (legal) pentru conținutul său”, a spus el.

Aceeași incertitudine din punct de vedere juridic, pe care Frances Haugen a simțit-o contactând autoritatea de reglementare americană a piețelor financiare (SEC) și procurorii din mai multe state, inclusiv California. Potrivit avocatului său, John Tye, sesizarea SEC permite, de asemenea, inginerului să se plaseze sub protecția regimului legal de denunțare a abuzurilor.

Când a fost întrebată despre interviul de la CNBC, Monika Bickert a refuzat să spună dacă Facebook intenționează să o dea în judecată pe Frances Haugen.

Potrivit lui Mark Hass, „Marea provocare va fi aceea că tinerii nu vor mai dori să vină să lucreze pentru dvs.” dacă compania nu își asumă greșelile. „Acești tineri strălucitori nu vor mai dori să fie asociați cu un grup care permite conținutului toxic să influențeze societatea”.

Acesta ar fi începutul schimbării.