​Firma unui fost liberal, al cărui tată este primarul PNL din comuna Jibert, județul Brașov, a încheiat miercuri, 27 octombrie, 5 contracte de cumpărare directă în valoare de 50.000 de lei cu mai multe primării PNL pentru furnizarea de servicii de consultanță pentru obținerea de bani din Anghel Saligny, controversatul program de 10 miliarde de euro care a rupt Coaliția. În ultimele 7 zile, această firmă a semnat 17 astfel de contracte în valoare de 170.000 de lei.

Iancu BoeriuFoto: Arhiva personala
  • Contactat de HotNews.ro, Iancu Boeriu a declarat: "Nu mai sunt membru PNL din 2016, când am intrat în ALDE și am contracandidat PNL în acel an. Acum nu mai sunt membru de partid.
  • Lucrez de 10 ani în domeniul de consultanță. De asemenea, lucrez cu aceste primarii cu care am încheiat contracte cu unele de 2 ani, cu altele de 5 ani, înainte să apară programul Anghel Saligny. Am trimis oferte și către primării PSD și USR.
  • Ca și procedură am făcut oferte scrise și veți vedea ca suma de 10.000 de lei este împărțită astfel: 5000 de lei pentru depunerea cererii până pe 8 noiembrie si 5.000 de lei pentru proiectele care vor fi declarate câștigătoare și pentru care se va semna contractul de finanțare, dar pentru această sumă va trebui să prestam servicii suplimentare pentru obținere avize etc.
  • Dacă veți verifica în SEAP ofertele altor firme la servicii de consultanță pentru Anghel Saligny veți vedea că avem al doilea cel mai mic preț din țară la aceste servicii. În aceste condiții, este justificată încheierea contractelor cu societatea mea.
  • La nivelul județului Brasov, majoritatea primarilor sunt de la PNL, astfel că e normal ca majoritatea contractelor să fie incheiate cu astfel de primării."

Despre firma Center Strategy Suport, deținută de Iancu Boeriu junior, fost consilier local PNL la Făgăraș și fiul lui Iancu Boeriu senior, primarul PNL din comuna Jibert, a scris recent Libertatea, care a semnalat sâmbătă, 23 octombrie, cum aceasta câștigă pe bandă rulantă contracte de consultanță pentru proiecte în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny.

Miercuri, 27 octombrie: 5 contracte de 50.000 de lei cu mai multe primării PNL

Cele mai recente date din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că această firmă a câștigat miercuri, 27 octombrie, 5 astfel de contracte de achiziție directă, în valoare totală de 50.000 de lei.

Click pentru a deschide

Este vorba de contracte semnate cu următoarele primării:

Datele din SEAP arată că în doar 7 zile, în perioada 11-27 octombrie 2021, firma Center Strategy Suport, deținută de Iancu Boeriu junior, a câștigat fără licitație, prin atribuire directă 17 astfel de contracte în valoare totală de 170.000 de lei, majoritatea cu primării PNL, astfel:

  • 1. Apata (Brașov) - primar este Drăgan Gyorgy (PNL) - 1 contract (10.000 lei)
  • 2. Harseni (Brașov) - primar este Daniel Dâmboiu (Alternativa Pentru Demnitate Națională - ADN - fondată de Cătălin Ivan fost membru PSD și eurodeputat) - 2 contracte (20.000 lei)
  • 3. Rupea (Brașov) - primar este Opriș Alexandru, (PNL) - 3 contracte (30.000 lei)
  • 4. Bruiu, (Sibiu) - primar este Gherghel Emil (PNL) - 2 contracte (20.000 lei)
  • 5. Brădeni (Sibiu) - primar Modoi Liviu (PNL) - 1 contract (10.000 lei)
  • 6. Iacobeni (Sibiu) - primar Vasile Cori (PSD) - 1 contract (10.000 lei)
  • 7. Comana (Brașov) - primar Grusea Viorel (PNL) - 2 contracte (20.000 lei)
  • 8. Dumbrăvița (Brașov) - primar Popa Zachiu (PNL) - 2 contracte (20.000 lei)
  • 9. Recea (Brașov) - primar Lazea Gheorghe (PNL) - 3 contracte (30.000 lei)

Contactat telefonic de Libertatea, fostul consilier local PNL, Iancu I. Boeriu a susținut că nu e nimic anormal că aceste contracte au ajuns la compania sa, Center Strategy Support. El a precizat că are de fapt trei firme prin care lucrează la scriere de proiecte încă din urmă cu zece ani, „și niciuna nu e o firmă-fantomă, de apartament”.

Iancu Boeriu a explicat pentru Libertatea sistemul pe care-l folosește. La fiecare proiect, compania acestuia solicită 5.000 de lei pentru scrierea și depunerea acestuia, iar dacă se trece la etapa de implementare, acesta încasează și diferența de 5.000 de lei. Boeriu a mai declarat că și-a dat demisia din PNL și că se așteaptă să mai câștige încă opt sau nouă contracte până se încheie perioada finală de depunere a cererilor de finanțare pe „Anghel Saligny”.

Cererile de finanțare pentru Anghel Saligny se mai pot depune până pe 8 noiembrie

Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, a anunțat, în 23 septembrie 2021, că a pus la dispoziția autorităților locale, platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, special creată pentru depunerea cererilor de finanțare pentru proiectele de construcție și modernizare a drumurilor, a rețelelor de apă și canalizare, finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Ministerul preciza atunci că prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, vor fi alocate cel puțin 140 de milioane de lei pentru fiecare județ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună și cel puțin 7 milioane de lei pentru fiecare oraș. De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum 10 milioane de lei și cel puțin 43 de milioane de lei pentru reședințele de județ. Fiecare sector al municipiului București poate accesa fonduri în valoare de cel puțin 35 de milioane de lei pentru proiecte prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Fondurile alocate vor fi destinate construcției a 12.000 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare construite/extinse, 700.000 de branșamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcția sau modernizarea a 2.000 km de drumuri județene și variante ocolitoare și 3.000 km de drumuri comunale.

Cererile de finanțare se pot depune în 45 de zile, respectiv până la data de 08.11.2021, atât electronic, pe platforma pusă la dispoziție de MDLPA, cât și fizic, însă doar cu programare prealabilă în aceeași platformă digitală menționată mai sus.

Standardele de cost la "Anghel Saligny", programul de 10 miliarde de euro pentru primării care a aruncat în aer Coaliția, au fost publicate marți, 21 septembrie, în Monitorul Oficial. Costul standard al reţelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al reţelelor de canalizare este de maxim 2.500 pe locuitor. Introducerea unor standarde de cost a fost o cerință a USR-PLUS, după cum a spus liderul PNL Ludovic Orban, înainte de ruperea Coaliției.

Reacția USR-PLUS după aprobarea programului Anghel Saligny: Adoptarea PNDL 3, un nou abuz marca OUG 13

Vineri, 3 septembrie, după ce Guvernul Cîțu a adoptat programul Anghel Saligny, USR-PLUS a reacționat precizând că adoptarea de către Guvern a Programului Anghel Saligny reprezintă ''un nou abuz marca OUG 13'', acuzându-l din nou pe premierul Florin Cîțu că "a arătat că interesul propriu de partid este mai important decât interesul românilor, în condițiile în care traversăm o criză pandemică".

USR-PLUS a spus, într-un comunicat de presă, că a făcut o analiză a proiectului care "arată clar că PNDL 3 este doar o continuare a PNDL 2 (creația lui Liviu Dragnea) în ceea ce privește risipa banilor și lipsa de transparență în alocarea lor", iar faptul că niciun amendament USR-PLUS nu a fost adăugat în proiect ar fi "o nouă dovadă că PNDL 3 nu s-a dorit în niciun moment să fie altceva decât o pușculiță pentru partide".

Ce au acuzat reprezentanții USR-PLUS:

  • "În primul rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleași tipuri de investiții, acordate nu în funcție de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcție de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcție de niște indicatori clari.
  • În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabilește niște criterii clare în aprobarea investițiilor. USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente și profesionalizate.
  • În al treilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu prevede niciun fel de criteriu în stabilirea costurilor, ceea ce înseamnă prețuri umflate, stabilite la liber arbitru. USR PLUS a propus introducerea de costuri unitare maximale, prin raportare la lucrări similare, iar sumele ce depășesc aceste costuri unitare să fie suportate din bugetul propriu al beneficiarului.
  • În al patrulea rând, PNDL 3 prevede, la fel ca PNDL 2, ca banii pentru proiecte să fie date din pixul unui ministru, adică așa cum a făcut și Dragnea. USR PLUS a propus o evaluare independentă și transparentă a propunerilor de investiții, accesibilă publicului.
  • În forma actuală, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor. USR PLUS îi solicită premierului Florin Cîțu, care nu mai are legitimitatea să continue în această funcție, să își dea demisia".

Pentru detalii citește: