Meta, compania-mamă a Facebook, a anunțat luni că a detectat și eliminat o mie de conturi Facebook și Instagram conduse de o „fabrică de troli” guvernamentală din Nicaragua pentru a manipula dezbaterea publică cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale din această țară, potrivit AFP.

Reactii FacebookFoto: Weedezign, Dreamstime

"A fost într-adevăr o operațiune guvernamentală (nicaraguană). Fabrica de troli era alcătuită din mai multe grupuri care erau administrate de mai multe entități guvernamentale", a declarat pentru AFP ofițerul de securitate globală al lui Meta împotriva influenței operațiunilor, Ben Nimmo.

„Fabrica de troli” funcționa din aprilie 2018, când reprimarea manifestațiilor care cer demisia președintelui Daniel Ortega a făcut cel puțin 300 de morți.

Un total de 937 de conturi de Facebook, 363 de conturi de Instagram, 140 de pagini de Facebook și 24 de grupuri de social media au fost șterse în octombrie.

Aceste conturi au fost gestionate de guvernul nicaraguan sau de partidul aflat la putere din 2007, Frontul Sandinist de Eliberare Națională (FSLN, ex-gherilă marxistă).

Președintele Daniel Ortega caută duminică un al patrulea mandat consecutiv. Șapte dintre potențialii săi oponenți la alegerile prezidențiale au fost arestați - închiși sau în arest la domiciliu - din iunie, alături de aproximativ 40 de oponenți.

Potrivit lui Nimmo, „fabrica de troli” era condusă în principal de angajați ai Institutului de Poștă și Telecomunicații din Nicaragua (Telcor), care lucrau din sediul sediului companiei publice din Managua.

Pentru aceste operațiuni au fost folosite și sediul Curții Supreme și al Institutului de Asigurări Sociale.

Toate „aceste grupuri erau conectate din punct de vedere tehnic la operațiunea principală, deci nu erau eforturi separate, ci erau ramuri ale rețelei principale”, a spus el.

„Fabrica de troli a creat sau inventat așa-numitele mijloace de comunicare pe site-uri precum Blogspot și WordPress și le-a distribuit prin conturi Twitter, YouTube, Telegram și TikTok, precum și Facebook și Instagram”, potrivit oficialului Meta.

„Scopul a fost acela de a inunda conversațiile online din Nicaragua cu mesaje favorabile guvernului și împotriva opoziției”, a spus Nimmo.

„Eliminăm aceste rețele pe baza comportamentului lor pe platforma noastră, nu în funcție de cine acționează sub acoperirea acestor rețele sau de conținutul publicat. Ne bazăm pe comportamentul și utilizarea conturilor false”, a spus el.