Gigantul petrolier Royal Dutch Shell a stârnit valuri luni anunțând că dorește să-și transfere sediul în Regatul Unit, stârnind indignare în Olanda, care ar trebui să-și piardă cea mai mare companie, potrivit AFP.

platforma ShellFoto: wikipedia

Grupul vrea să-și simplifice structura și „alinierea rezidenței fiscale cu țara în care este înregistrat, Regatul Unit”, unde și-ar reloca și organele de conducere, potrivit unui comunicat.

Președintele consiliului de administrație Andrew Mackenzie a subliniat în special luni, la o conferință a investitorilor, „menținerea unui impozit pe dividende” din Olanda, a cărui eliminare fusese avută în vedere, apoi abandonată de premierul Mark Rutte în 2018.

A fost „mai avantajos pentru majoritatea acționarilor noștri să meargă în Marea Britanie”, decât să înregistreze grupul în Țările de Jos, a adăugat Mackenzie.

Grupul intenționează în special să „accelereze distribuțiile” către acționari prin programul său de răscumpărare de acțiuni. Guvernul olandez a declarat luni că a fost „neplăcut surprins” și „regretă profund” această decizie, a declarat ministrul Afacerilor Economice Stef Blok pe Twitter.

„Suntem în discuții cu Shell despre implicațiile acestui transfer în ceea ce privește locurile de muncă, investițiile strategice sau sustenabilitatea”, a adăugat el.

Mișcarea ar priva Olanda de cea mai mare companie a sa, iar „Royal Dutch” ar fi, de asemenea, eliminat din nume pentru prima dată în 130 de ani, rămânând doar „Shell”.