Prețul acțiunilor producătorilor de vaccinuri Moderna și BioNTech s-au prăbușit cu până la 16%, respectiv 20%, luni după ce senatorul american Bernie Sanders a criticat dur pe Twitter cele două companii, relatează Business Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sanders și-a exprimat frustrarea față de creșterea prețului acțiunilor celor doi producători de vaccinuri după ce noua variantă Omicron a coronavirusului a fost identificată la sfârșitul lunii noiembrie.

Prețul acțiunilor Moderna a crescut cu până la 35% după anunțul privind varianta Omicron, în timp ce cel al acțiunilor BioNTech, a crescut cu până la 19%.

Această evoluție poate fi pusă pe seama încrederii investitorilor că aceste companii ale căror vaccinuri se bazează pe tehnologia ARN mesager își vor putea adapta rapid vaccinurile pentru a fi mai eficiente în fața noii variante.

De altfel Moderna a anunțat la câteva zile după descoperirea variantei Omicron că va dezvolta o doză de rapel specifică pentru aceasta.

Ugur Sahin, CEO-ul BioNTech, a declarat la rândul său la începutul lunii decembrie că firma germană este pregătită să își adapteze relativ rapid vaccinul anti-Covid dezvoltat alături de Pfizer pentru a răspunde noii variante a coronavirusului.

Tweet-ul lui Bernie Sanders

Însă senatorul Bernie Sanders, unul dintre favoriții pentru a câștiga nominalizarea Partidului Democrat la ultimele două alegeri prezidențiale, a catalogat drept „obscene” câștigurile obținute de cele două companii și investitorii lor.

„Este obscen. Săptămâna trecută 8 investitori ai Pfizer și Moderna au devenit cu 10 miliarde de dolari mai bogați din cauza veștii despre răspândirea noii variante Omicron. Este timpul ca aceste companii farmaceutice să își împartă vaccinurile cu restul lumii și să înceapă să își controleze lăcomia”, a scris acesta pe Twitter duminică seara.

Postarea, la care s-au adăugat datele preliminare potrivit cărora varianta Omicron ar fi mai puțin mortală decât anterioarele variante ale SARS-CoV-2, a dus luni la o scădere bruscă a prețurilor acțiunilor Moderna și BioNTech.

Acțiunile Pfizer au scăzut la rândul lor cu 5%.

Declinul de luni a șters toate câștigurile obținute pe bursă de aceste companii de la anunțarea descoperirii variantei Omicron la sfârșitul lui noiembrie.

Evoluția prețului acțiunilor Moderna (albastru) și BioNTech (Markets Insider)

Citește și: