Compania olandeză KLM a anunțat sâmbătă că suspendă zborurile către Ucraina până la noi dispoziții, în contextul în care mai multe țări au recomandat cetățenilor lor să plece din această țară sau și-au redus prezența diplomatică.

Avioane ale companiei KLMFoto: Stephen Barnes-Air Travel / Alamy / Profimedia

"Următorul zbor spre capitala Kiev era programat pentru această seară, dar nu va fi operat", a precizat sâmbătă principala companie aeriană olandeză într-un comunicat.

Decizia a fost luată ca urmare a "modificărilor aduse sfaturilor de călătorie... și a unei analize complete de securitate", a adăugat compania aeriană.

"Nu vor exista zboruri în spațiul aerian ucrainean până la noi dispoziții", se mai arată în comunicat.

Amintim că două treimi dintre cei 298 de pasageri care au murit după ce avionul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât deasupra estului Ucrainei în 2014, în timp ce zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, erau cetățeni olandezi.

Lufthansa ia în considerare suspendarea traficului aerian în Ucraina, dar nu a luat încă o decizie, a declarat duminică un purtător de cuvânt al companiei.

”Lufthansa monitorizează foarte atent situația din Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt, ca răspuns la o solicitare a Reuters.

Olanda și Germania, țările de unde provin cele două companii aeriene, sunt printre națiunile europene care au cerut cetățenilor săi să părăsească Ucraina și i-au sfătuit să nu călătorească în această țară.

Mai multe țări le-au transmis cetățenilor să profite de acest moment, cât timp încă mai există zboruri comerciale, și să părăsească Ucraina, unele dintre ele - precum Marea Britanie - subliniind că în caz de invazie nu vor exista evacuări militare, cum a fost cazul vara trecută în Afganistan.

Ucraina: Închiderea spațiului aeriean, un nonsens

Ucraina nu vede niciun rost să își închidă spațiul aerian pe fondul unei escaladări a conflictului cu Rusia, a declarat duminică un oficial ucrainean de rang înalt:

Compania aeriană ucraineană SkyUp a declarat duminică că a fost nevoită să devieze unul dintre avioanele sale după ce proprietarul aeronavei închiriate a interzis intrarea zborului în spațiul aerian ucrainean.

"Cel mai important lucru este că Ucraina însăși nu vede niciun rost în închiderea spațiului aerian. Este un nonsens. Și, în opinia mea, seamănă oarecum cu un fel de blocadă parțială", a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean.

"Dacă anumiți transportatori aerieni decid să reconfigureze programul de zbor, acest lucru cu siguranță nu are nimic de-a face cu deciziile sau politicile statului nostru", a declarat el pentru Reuters.