Compania spațială a lui Jeff Bezos a finalizat joi al patrulea zbor spațial cu echipaj propriu în mai puțin de un an, aducând la bord șase noi turiști spațiali, scrie AFP.

Racheta New ShepardFoto: Blue Origin

Racheta New Shepard a decolat la 8:58 a.m., ora locală, din West Texas. În doar zece minute, o capsulă a fost propulsată până a ajuns în spațiu, înainte de a coborî în cădere liberă spre Pământ, încetinită de parașute.

Acolo sus, pasagerii au putut să se desprindă de scaune și să plutească pentru o scurtă clipă în imponderabilitate.

Cinci din cei șase pasageri au fost: omul de afaceri Marty Allen, soții Sharon și Marc Hagle, aflați în fruntea unei organizații de caritate și a unei companii imobiliare, profesorul Jim Kitchen și George Nield, care conduce o companie care promovează activități spațiale comerciale.

„Imponderabilitate este distracție, o experiență nouă și diferită”, a spus acesta din urmă, care a fost și șef al diviziei în cadrul agenției americane a aviației, FAA.

"Dar priveliștea! Este de o inspirație minunată. Este greu de descris", a adăugat el la o conferință de presă după zbor.

Prețul plătit de aceștia pentru călătorie nu a fost dezvăluit.

Al șaselea și ultimul loc a fost ocupat de unul dintre primii douăzeci de angajați ai Blue Origin, Gary Lai, care a dezvoltat în special mai multe sisteme de securitate pentru capsulă.

„Într-o zi ne vei vedea decolând în fiecare săptămână!” a prezis el în numele companiei, descriind o experiență „de 10 ori mai intensă” decât se aștepta, dar pe care a recomandat-o „tuturor”.