Apple devenea în ianuarie prima companie care depășea 3.000 de miliarde dolari capitalizare de piață, dar acțiunile au scăzut de atunci cu 20%, iar Apple a pierdut poziția de lider. A revenit pe primul loc gigantul Saudi Aramco din domeniul energiei, companie deținută de Arabia Saudită și listată la Riad.

Saudi AramcoFoto: G0d4ather, Dreamstime.com

Miercuri, capitalizarea Saudi Aramco a ajuns la 2.426 miliarde dolari, iar cea a Apple a fost de 2.415 miliarde dolari. Diferența dintre cele două a fost de 11 miliarde dolari.

Saudi Aramco a beneficiat de pe urma creșterii prețurilor la petrol și la gaze, iar anul trecut veniturile sale nete s-au dublat față de 2020, la 110 miliarde dolari.

Prețul petrolului a atins în martie maximul ultimilor 14 ani, 139 dolari/baril, iar acțiunile Saudi Aramco au crescut cu 28% de la începutul anului.

Unii au spus că este greșită compararea acestor două companii: Apple a fost fondată într-un garaj, în 1976, iar Saudi Aramco este un gigant al energiei, deținut de stat și doar 1,5% din acțiunile sale sunt pe bursă.

Acțiunile marilor companii din tehnologie au scăzut puternic de la începutul acestui an.

Surse: BBC, Financial Times