3.8 mil. EUR și 56.000 de tone de ambalaje procesate raportează la jumătatea anului 2022 Clean Recycle, unul dintre primii 5 cei mai mari jucători pe piața locală de transfer de responsabilitate în domeniul ambalajelor (OIREP).

Cosmin Monda, Fondator si CEO, Clean Recycle Foto: Clean Recycle

Până la finalul acestui an, compania estimează o cifra de afaceri de până la 10 mil. EUR și un volum total de peste 170.000 de tone de ambalaje procesate pentru marii generatori de deșeuri de pe piață. Printre clienții Clean Recycle se numără companii precum Metro Cash&Carry România, Heineken România, Profi Rom Food, United Romanian Breweries Bereprod sau Auchan.

Cum arată datele reciclării în România?

În România se reciclează de 4 ori mai puțin față de media țărilor europene, conform datelor centralizate, iar Directiva cadru privind gestionarea deșeurilor impune statelor membre să atingă anumite ținte pentru reciclarea acestora: 50% în 2020, 60% până în 2030 și 65% până în 2035 – acesta în condițiile în care România a ratat deja ținta de 50% pentru anul 2020.

Pe de altă parte, Directiva privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje impune ca, până în 2022, 60% dintre ambalajele puse pe piață să fie valorificate, respectiv să fie reciclate. Din 2023, obiectivul global crește la 65%, iar din 2025 la 70%. Acest lucru înseamnă că, anual, peste 1 milion de tone de deșeuri de ambalaje trebuie să ajungă la stațiile de reciclare.

Mai mult, România trebuie să reducă până în 2035 până la 10% cantitatea de deșeuri municipale depozitate. Românii depozitează în prezent 70% din gunoiul pe care îl produc, iar media europeana este de 24%. Conform unei decizii din 2018, România trebuia să închidă toate cele 68 de gropi de gunoi, iar la acest moment trebuie încă să mai închidă 42 de gropi de gunoi ilegale.

“Reciclarea și întreg ansamblul de comportamente eco-responsabile sunt relativ noi pentru România. Avem ținte de mediu care cresc gradual, însă pentru ca acestea să fie atinse trebuie să investim mai mult în componenta de educație privind colectarea separată a deșeurilor. Este nevoie ca toți actorii implicați – autorități, companii, societate civilă – să depună eforturi comune în această direcție, pentru că gesturile mici pe care le facem astăzi au un impact major pentru viitor”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO, Clean Recycle.

Clean Recycle a procesat 160 de mii de tone de ambalaje în 2021

Clean Recycle gestionează activitatea de transfer de responsabilitate pentru un număr de peste 700 de companii, care pun anual pe piață zeci de mii de tone de ambalaje din sticlă, PET, hartie, carton și altele.

În 2021, Clean Recycle a asigurat transferul de responsabilitate (colectarea, reciclarea și raportarea) a 160.000 de tone de deșeuri din ambalaje de pe piața din România. Majoritatea clienților companiei provin sunt din domeniul FMCG și retail.

Pentru 2022, compania estimeaza procesarea unui volum de 170.000 de tone de ambalaje pentru marii generatori de deșeuri de pe piață.

Mai multe despre activitatea companiei: www.cleanrecycle.ro