Un acord cu privire la vânzarea activelor din Rusia ale grupului suedez IKEA ar putea fi convenit până la finele anului, a declarat miercuri ministrul Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, citat de Reuters și Agerpres.

Magazin IkeaFoto: Viorel Dudau, Dreamstime.com

IKEA a luat decizia de a-şi închide magazinele ruseşti după ce în luna februarie Moscova a decis să invadeze Ucraina.

Între timp multe alte companii occidentale, de la lanțuri de fast-food precum McDonald's şi până la lanţuri de magazine de îmbrăcăminte, au plecat din Rusia.

Într-un interviu acordat agenţiei Tass, Denis Manturov a spus că în prezent se derulează negocieri privind vânzarea activelor IKEA dar nu a dorit să dezvăluie identitatea potenţialilor cumpărători.

„IKEA intenţionează să ajungă la un acord de principiu cu cumpărătorul sau cumpărători până la finele anului”, a spus Denis Manturov.

Cel mai mare retailer de mobilier din lume şi-a închis magazinele din Rusia în luna martie şi ulterior a informat că îşi va vinde uzinele, va închide birourile şi îşi va reduce efectivele de 15.000 de angajaţi din Rusia.

Rușii rămân și fără Ikea

Ulterior, grupul suedez a reluat, pentru o scurtă perioadă, vânzările online în Rusia pentru o lichidare de stocuri. În luna noiembrie Ikea a ajuns la un acord cu compania rusească Yandex pentru a-i vinde produsele rămase în depozitele din Rusia.

„Vânzarea activităţilor şi uzinelor noastre din Rusia se derulează în conformitate cu planul. Am convenit cu potenţialii cumpărători să nu dezvăluim niciun fel de detalii astfel încât procesul de vânzare să nu fie prejudiciat”, a informat grupul IKEA într-un comunicat de presă.

Ingka Group, entitatea care deţine 90% din magazinele de mobilă IKEA din întreaga lume, are 17 magazine în Rusia şi un centru de distribuţie.

În cel mai recent an fiscal, Rusia a fost a zecea mare piaţă pentru Ingka, cu vânzări de retail de 1,6 miliarde de euro.