Elon Musk se confruntă cu o luptă în instanță cu investitorii care consideră că au fost nedreptățiți prin declarațiile sale, la mai bine de patru ani după ce a scris pe Twitter că va scoate Tesla de pe bursă, după ce s-a confruntat deja cu furia autorităților, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

„Elon Musk, (pe atunci) CEO al Tesla, a mințit, iar minciunile sale i-au făcut pe oameni să piardă milioane de dolari”, a criticat Nicholas Porritt, avocatul reclamanților, investitori reuniți într-o acțiune colectivă.

Pe 10 august 2018, aceștia au depus o plângere împotriva liderului de afaceri, pentru că ar fi „manipulat artificial prețul acțiunilor Tesla pentru a ruina complet investitorii” care mizau pe scăderea prețului.

Procesul pentru fraudă a început marți la San Francisco cu selectarea unui juriu format din nouă persoane și se așteaptă să dureze trei săptămâni. Elon Musk se află pe lista de martori.

El crease agitație pe 7 august 2018, spunând că vrea să scoată grupul de pe bursă, când acțiunile au ajuns la 420 de dolari.

El a adăugat că finanțarea a fost „asigurată” pentru a efectua această operațiune și a precizat câteva zile mai târziu că se află în discuții cu fondul suveran de investiții saudit în special.

Prețul acțiunilor producătorului de mașini electrice a sărit la 386,48 dolari în urma acestui eveniment. Pe 16 august, acesta scăzuse din nou la 335,45 dolari, potrivit cifrelor prezentate marți juriului de către judecătorul Edward Chen.

- „Afirmații înșelătoare” -

„Reclamanții intenționează să dovedească faptul că pârâtul a făcut declarații false sau înșelătoare care i-au prejudiciat și că au suferit pierderi în această perioadă”, a declarat judecătorul.

În afară de Elon Musk, Tesla, ca persoană juridică, și membrii consiliului de administrație al producătorului la momentul evenimentelor sunt, de asemenea, implicați în aceste proceduri.

În ultimii patru ani și jumătate, Elon Musk nu a încetat să dea explicații despre acest celebru tweet.

Tesla a renunțat rapid la ideea retragerii de la tranzacționare, dar autoritatea americană de reglementare a bursei, SEC, a depus o plângere, considerând că patronul nu a furnizat dovezi de finanțare.

„Aceste afirmații înșelătoare au creat o perturbare semnificativă a pieței în minutele care au urmat tweet-ului”, a declarat Steven Peikin de la SEC în cadrul unei conferințe de presă.

Autoritatea de reglementare i-a cerut lui Elon Musk să demisioneze din funcția de președinte al consiliului de administrație al Tesla, să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari și, ulterior, a cerut ca tweet-urile sale legate direct de activitatea Tesla să fie aprobate în prealabil de un avocat competent.

Multimiliardarul a încercat din nou în primăvară să obțină anularea acestei decizii, dar fără succes.

Dar intervenția autorităților nu i-a diminuat apetitul pentru provocări pe Twitter, rețeaua sa de socializare preferată, pe care a cumpărat-o în octombrie, după luni de peripeții și sub amenințarea unui proces.