Rusia a pregătit o nouă taxă pentru companiile străine care vor să părăsească țara, pe lângă discountul de 50% impus deja pentru a primi autorizația de vânzare, relatează Bloomberg.

Vladimir Putin la telefonFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Mai multe surse familiare cu planurile redactate de ministerul de Finanțe de la Moscova afirmă că Rusia va aplica o taxă de 10% pe „profiturile excedentare” realizate în perioada 2021-2022 de către companiile străine care vor să plece din țară.

Taxa ar urma să se aplice agenților economici cu un profit mai mare de un miliard de ruble, sursele celor de la Bloomberg afirmând că nicio companie care vrea să își vândă afacerile din Rusia nu va fi scutită de aceasta, deoarece bugetul țării are nevoie de bani în contextul deficitului record înregistrat la bugetul de stat în urma prăbușirii veniturilor din exporturile energetice.

Despre acest plan au scris și jurnaliștii de la Vedomosti, unul dintre principalele ziare financiare din Rusia, aceștia notând că un proiect legislativ privind aplicarea taxei a fost redactat deja de ministerul rus de Finanțe.

Potrivit informațiilor aflate până în prezent, taxa ar urma să intre în vigoare abia de anul viitor, dar companiile străine vor avea opțiunea să o plătească încă de anul acesta, beneficiind de o rată de doar 5% dacă o achită în avans și părăsesc Rusia.

Discount de 50% dacă vrei să îți vinzi afacerea din Rusia

Companiile străine care părăsesc țara condusă de Vladimir Putin trebuie să obțină permisiunea unei comisii speciale a ministerului Finanțelor pentru autorizarea vânzării afacerii. În prezent la coadă se află companii precum Volkswagen, UniCredit și Raiffeisen Bank.

Ministerul rus al Finanțelor cere vânzarea activelor cu o reducere de 50% către agenți economici ruși, precum și acceptarea plăților în rate pe mai mulți ani - sau plata unei contribuții voluntare de încă 10%, în caz contrar.

Declanșarea războiului din Ucraina anul trecut a dus la un veritabil exod al companiilor străine din Rusia, unele alegând să părăsească țara în semn de protest față de agresiunea militară, altele din cauza piedicilor semnificative puse activităților din Rusia de către sancțiunile occidentale.

Peste 300 de companii internaționale s-au retras sau au anunțat că se retrag din Rusia doar până la finalul anului trecut, altele luând decizia mai recent, după ce amploarea repercusiunilor sancțiunilor asupra economiei ruse a devenit evidentă.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.