Elon Musk și-a exprimat marți dorința de a dezvolta afacerile Tesla în China, în timpul unei întrevederi cu ministrul chinez de Externe Qin Gang, la Beijing, potrivit unui comunicat al diplomației chineze, citat de AFP.

Elon MuskFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

China se angajează „să creeze un mediu economic mai orientat spre piață, bazat pe statul de drept și internaționalizat” pentru companiile străine, i-a spus Qin antreprenorului, potrivit comunicatului.

Potrivit diplomației chineze, Elon Musk i-a spus lui Qin, în timpul întâlnirii lor de marți, că Tesla „dorește să continue să își dezvolte afacerile în China”.

Musk efectuează prima sa călătorie în China de la începutul pandemiei Covid-19.

Vizitele directorilor internaționali care promovează „o mai bună înțelegere a Chinei” și „o cooperare care să conducă la beneficii reciproce” sunt binevenite, a adăugat marți Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Tesla a anunțat în aprilie că va construi o nouă fabrică de baterii la Shanghai.

Fabrica va avea o capacitate inițială de 10.000 de baterii Megapack pe an și ar urma să înceapă producția „în al doilea trimestru al anului 2024”, potrivit agenției de presă Xinhua.

Va fi a doua fabrică a Tesla în centrul financiar din estul Chinei, după impunătoarea sa mega-uzină, la care lucrările au început în 2019.

Legăturile lui Musk cu China merită investigate

Relațiile dintre miliardar și Beijing au ridicat semne de întrebare la Washington. Președintele american Joe Biden a declarat în noiembrie că legăturile patronului Tesla cu țări străine „merită” să fie examinate.

„Tesla continuă să se concentreze în mod agresiv pe extinderea” prezenței sale în China, „care rămâne găina care face ouă de aur”, potrivit analiștilor de la firma de investiții Wedbush Securities într-o notă.

Sprijinul guvernamental pentru vehiculele electrice, coroborat cu interesul tot mai mare al consumatorilor, a permis companiilor chineze să domine piața lor internă - cea mai mare piață auto din lume.

În timp ce Tesla rămâne cel mai mare vânzător de mașini electrice din lume, popularitatea mărcilor chinezești a crescut vertiginos în ultimii ani.

La sfârșitul lunii martie, producătorul auto chinez BYD, una dintre cele mai importante mărci de mașini electrice din țară, a anunțat că își va crește de cinci ori profitul net până în 2022.

Tesla și-a văzut profitul net scăzând semnificativ în primul trimestru din cauza scăderii prețurilor, în ciuda unei creșteri puternice a vânzărilor.