Preţurile petrolului au scăzut marţi cu mai mult de 4%, din cauza îngrijorărilor dacă Congresul SUA va adopta pactul privind plafonul datoriei SUA şi din cauza mesajelor mixte de la marii producători de ţiţei, privind perspectivele ofertei, înaintea reuniunii OPEC+ din weekendul viitor, transmite Reuters, citat de News.ro.

Nava petrolieraFoto: TJ Alex / Alamy / Profimedia Images

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 3,50 dolari, sau cu 4,5%, la 73,57 dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,29 dolari, sau cu 4,5%, de la închiderea de vineri, până la 69,38 dolari pe baril.

Luni nu au avut loc tranzacţii din cauza unei sărbători legale în SUA.

Unii parlamentari republicani din dreapta dură au spus că s-ar putea opune unui acord de ridicare a plafonului datoriei în Statele Unite, cel mai mare utilizator de petrol din lume.

Preşedintele democrat Joe Biden şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor Republican, Kevin McCarthy, au rămas optimişti că acordul va fi adoptat.

Biden şi McCarthy au încheiat în weekendul trecut un acord care trebuie să treacă de un Congres al SUA divizat, înainte de 5 iunie, ziua în care Departamentul de Trezorerie a declarat că ţara nu îşi va putea îndeplini obligaţiile financiare, ceea ce ar putea perturba pieţele financiare.

„Marele elefant din cameră este drama continuă asupra plafonului datoriei. Până când vom obţine voturile, piaţa va fi tensionată”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Comisia pentru Regulile Camerei urma să analizeze proiectul de lege de 99 de pagini marţi, înaintea voturilor în Camera controlată de republicani şi Senatul condus de democraţi.

Termenul limită de majorare a plafonului datoriei aproape coincide cu întâlnirea din 4 iunie a OPEC+ - Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor săi, inclusiv Rusia. (News.ro)