Mondelez International, care se confruntă cu un boicot al companiilor din ce în ce mai mare în regiunea nordică din cauza prezenței sale continue în Rusia, a declarat duminică târziu că a cerut să se întâlnească cu guvernul norvegian pentru a-și proteja afacerile locale, transmite Reuters.

Biscuiți OreoFoto: Denismart | Dreamstime.com

Companiile aeriene SAS și Norwegian Air, grupul feroviar SJ, lanțul hotelier Strawberry, retailerul Elkjop, grupul de transport maritim Fjord Line și Federația Norvegiană de Fotbal s-au numărat printre cei care au anunțat în ultimele zile că nu vor mai vinde produsele Mondelez.

Producătorul mondial de snack-uri, care fabrică Oreo, Toblerone și zeci de alte mărci, are o prezență puternică în Norvegia și Suedia prin intermediul producătorilor săi locali de ciocolată Freia și Marabou.

Deși unele companii occidentale și-au vândut activele din Rusia după invazia rusă începută anul trecut, altele, precum Mondelez, au rămas în ciuda presiunii angajaților din alte țări.

Companiile nordice au declarat că decizia lor de a nu mai vinde produsele Mondelez s-a bazat pe anunțul din acest an al Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției din Ucraina de a pune pe lista neagră producătorul de dulciuri și alte grupuri. Coop Norge, al doilea cel mai mare retailer alimentar din Norvegia, a declarat sâmbătă că va cere sfatul guvernului norvegian înainte de a lua orice decizie în acest sens.

Într-un comunicat, Mondelez a anunțat că va încerca să se întâlnească cu agențiile guvernamentale de resort pentru a-și explica poziția, adăugând că nu a vândut produse fabricate în Rusia în Norvegia.

Politica oficială ar trebui să se bazeze pe sancțiunile oficiale introduse de țările occidentale și de alte națiuni, iar orice directive ar trebui să se bazeze pe criterii obiective care să trateze companiile în mod egal, a adăugat grupul cu sediul în SUA.

Mondelez a afirmat că a menținut o activitate „limitată" în Rusia, întrerupând în același timp investițiile și publicitatea, și a condamnat războiul. „Mondelez International respectă toate deciziile politice și sancțiunile și va continua să ia în considerare ajustările necesare ale operațiunilor pentru a asigura respectarea deplină a acestora", a adăugat compania.

--

Foto:128101405©Denismart|Dreamstime.com