Un judecător din Statele Unite a respins un proces intentat gigantului de comerț electronic Amazon de către părinții a doi adolescenți care s-au sinucis prin consumarea de azotit de sodiu cumpărat de pe site-ul de cumpărături al companiei, relatează Reuters.

Azotit de sodiuFoto: Chemical Lab / Dreamstime.com

Judecătorul James Robart dintr-un district al orașului Seattle a respins plângerile formulate de părinții lui Ethan McCarthy și Kristine Jónsson care susțineau că Amazon este răspunzătoare legal de neglijență și încălcarea legilor privind răspunderea pentru produsele vândute în statul Washington.

Părinții au cerut daune nespecificate de la companie, afirmând că aceasta a permis unui comerciant extern să vândă azotit de sodiu cu o puritate de 99,6% pe platforma sa.

Avocații părinților au descris produsele drept „kituri de sinucidere”, afirmând că este cunoscut faptul că această sare este folosită în cazuri de suicid.

Poliția americană a găsit-o pe Jónsson, o tânără în vârstă de 16 ani din Hilliard, Ohio, moartă în mașina mamei sale în septembrie 2020, în timp ce McCarthy, 17 ani, a murit în luna ianuarie a anului următor în patul său din localitatea Milton aflată în statul Virginia de Vest.

Cum explică judecătorul de caz respingerea acuzațiilor aduse Amazon

În motivarea de 34 de pagini a deciziei judecătorul Robart a afirmat că eticheta produsului identifică pericolele în cazul ingerării substanței care este folosită și în industria alimentară pentru procesarea cărnii.

El a spus că Amazon nu are nicio îndatorire de a oferi avertismente suplimentare, adăugând că în cazul de față acestea nu ar fi prevenit oricum decesele. El a amintit totodată că legislația din statul Washington protejează comercianții de acuzațiile de neglijență în astfel de cazuri.

„Nu poate fi disputat că sorțile lui Kristine și Ethan au fost tragice, dar curtea nu poate decât să concluzioneze că aceștia cunoșteau pericolele de vătămare corporală și moarte asociate ingerării de azotit de sodiu”, a scris judecătorul în motivare.

Carrie Godlberg, unul dintre avocații părinților, a declarat într-un comunicat remis presei că decizia de miercuri reprezintă un „regres”, dar că ea „nu este nicidecum un capăt de drum”.

„Nu există niciun fel de uz casnic pentru azotitul de sodiu și niciun consumator, cu atât mai puțin copii, ar putea ști în mod rezonabil cât de mortal este”, a adăugat ea, acuzând totodată că „în statul Washington este ilegal să ajuți pe cineva să se sinucidă, iar Amazon a făcut întocmai asta”.

Decizia poate fi atacată în apel.

FOTO articol: © Chemical Lab | Dreamstime.com