Investiții de 654 milioane de lei în rețelele de electricitate și gaze naturale, contribuții virate la bugetele statului și cele locale de 1,8 miliarde lei, peste 6.850 de angajați și mii de locuri de muncă susținute direct și indirect la cei circa 2.000 de furnizori locali, numeroase proiecte pentru comunitate susținute financiar cu circa 283 de milioane de lei. Acestea sunt câteva dintre cifrele cheie din Raportul de Sustenabilitate al Grupului E.ON în România pentru anul 2022, lansat recent.

Impactul E.ON în economieFoto: E.ON România

E.ON este unul dintre marii contribuabili din România la bugetul de stat și bugetele locale, valoarea totală a contribuțiilor depășind anul trecut 1,8 miliarde de lei (circa 370 milioane euro), cu 80% mai mult decât în anul precedent. În cei 17 ani de prezență în România, sumele virate de E.ON sub formă de taxe și impozite se situează la circa 14 miliarde lei (peste 3 miliarde euro).

Totodată, E.ON este un partener important pentru circa 2.000 de furnizori de pe întreg lanțul de aprovizionare, dintre care 95% sunt cu capital autohton. Anul trecut, valoarea achizițiilor companiilor din grup a depășit 1,14 miliarde lei (peste 231 milioane euro). Suma nu include valoarea achizițiilor de electricitate și gaze naturale destinate celor circa 3,4 milioane de clienți din România. În anul 2022, toți furnizorii noi au fost selectați având în vedere și criterii de mediu.

Unul dintre cei mai mari angajatori din România

Cu un număr de peste 6.850 de angajați la sfârșitul anului 2022, Grupul E.ON se află între primii cei mai mari angajatori din România. Anul trecut, compania a făcut peste 500 de noi angajări. Grupul E.ON a continuat să se concentreze pe promovarea unor condiții de muncă sigure și sănătoase, pe dezvoltarea și implementarea unor programe de dezvoltare a angajaților, consolidându-și astfel poziția în piață. Tinerii sunt susținuți de companie prin oportunități de angajare și programe de dezvoltare profesională și personală.

Investiții sustenabile

Investițiile realizate de Grupul E.ON din România pe parcursul anului 2022, în valoare de 654 milioane de lei, (circa 133 milioane euro) s-au concentrat pe extinderea și modernizarea rețelelor de gaze naturale şi energie electrică, pentru a răspunde nevoilor tranziției energetice, a crește capacitatea rețelelor de a conecta noi capacități de energie regenerabilă, precum şi a impulsiona digitalizarea serviciilor. Toate acestea contribuie la un viitor mai verde prin reducerea impactului asupra mediului, dar și la servicii mai bune pentru clienți.

Tehnologii inovative

Un pas important în tranziția energetică îl reprezintă implementarea tehnologiilor cu hidrogen în sistemul de distribuție al gazelor naturale. Astfel, proiectul 20HyGrid demarat în anul 2022, o premieră pentru România, își propune să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România – fără a fi nevoie de modificări ale acestora.

Circa 1,4 milioane de euro (aprox. 283 milioane lei) pentru proiecte dedicate comunității

Suma este cu circa 27% mai mult decât în 2021, ridicând la aproape 18 milioane de euro valoarea totală a sumelor investite în astfel de inițiative, în ultimii ani. Campaniile și acțiunile de responsabilitate socială în care grupul s-a implicat au vizat, în principal, îmbunătățirea culturii siguranței la nivelul publicului larg, adulți și copii, a eficienței energetice și a condițiilor de iluminat din școli, promovarea acțiunilor sustenabile, dar și sprijinirea celor defavorizați și a celor afectați de războiul de la granițele țării. Proiectele proprii au avut 90.000 de beneficiarii direcți, iar angajații au dăruit peste 1.000 de ore de voluntariat comunității.

Despre Raportul de Sustenabilitate al E.ON pentru anul 2022

Cel de-al patrulea Raport anual de Sustenabilitate lansat de E.ON demonstrează angajamentul continuu al companiei de a monitoriza și evalua performanțele sale de sustenabilitate și de a le îmbunătăți în mod constant. În mod transparent și consecvent, prin acest raport sunt comunicate realizările, obiectivele și angajamentele în domeniul economic, de mediu și social, demonstrând transparență și responsabilitate față de comunități, acționari, angajați și alte părți interesate. Un total de 41 aspecte de sustenabilitate, relevante pentru activitățile desfășurate, au fost identificate în urma proceselor de analiză a contextului pentru dezvoltarea durabilă a afacerii companiei.

Raportul este elaborat în conformitate cu cele mai actuale recomandări ale standardelor internaționale pentru raportarea sustenabilității (Global Reporting Initiative (GRI) ediția 2021 – opțiunea Core, împreună cu standardul GRI și cu suplimentul GRI G4 specific sectorului de Utilități Electrice, precum și cu cerințele Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr.1.802/2014).

Raportul de Sustenabilitate al Grupului E.ON din România pentru anul 2022 poate fi consultat AICI.

Principalele realizări ale Grupului E.ON România pot fi vizionate și într-un video.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile din cadrul grupului, Delgaz Grid, E.ON Energie România și E.ON Asist Complet desfășoară activități de distribuție, de furnizare energie și soluții energetice, respectiv tehnice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.

Articol susținut de E.ON România