Serviciile secrete belgiene monitorizează cea mai importantă bază europeană a Alibaba, unde ajung pachetele comandate prin AliExpress, teama fiind că se fac activități de spionaj în favoarea Chinei și că informații sensibile ajung în această țară. Baza logistică se află în Belgia, lângă aeroportul din Liege, unde Alibaba are depozite uriașe.

Un sediu AlibabaFoto: RobertWei, Dreamstime.com

Financial Times a scris pe larg despre subiect și despre cum serviciile secrete din Belgia monitorizează hub-ul logistic din Liege, frica fiind că statul chinez vrea să profite cât mai mult de influența economică pe care R P Chineză o are în câteva țări din Europa de Vest.

Chinezii de la Alibaba au semnat în 2018 o înțelegere cu autoritățile belgiene pentru deschiderea acestui hub și se angaja să investească 100 milioane euro. Hub-ul a fost deschis oficial în 2021, dar Alibaba nu a angajat așa de mulți oameni precum a promis.

Despre spionaj s-a vorbit mult și s-a scris și mai mult în Belgia, după intrarea grupului chinez. Spre exemplu, publicația Politico avea în 2021 un titlu de genul: „Alibaba și cei 40 de spioni”.

Aeroportul din Liege este al cincilea cel mai mare aeroport european pentru transportul de mărfuri și peste 220 de milioane de pachete ajung anual aici.

Temerile se leagă practic de un software de gestionare a procedurilor logistice, folosit de compania Cainiao, cea care gestionează operațiunile din Belgia și care este parte a grupului Alibaba.

Teama este că aceste soft-uri logistice le dau chinezilor acces la informații despre lanțul logistic, despre o mulțime de furnizori și despre clienți, iar aceste informații ar putea ajunge la Beijing.

Alibaba a negat vehement că ar fi posibil așa ceva. Cei de la Cainiao spun că datele din hub-ul logistic de la Liege sunt stocate la servere din Germania și operate de Alibaba Cloud.

Sursa foto:

Dreamstime.com