Companiile din Mexic, în special cele cu afaceri în domeniul construcțiilor și imobiliarelor, se bazează pe o creștere a profiturilor lor și a economiei mexicane în general mulțumită efectului de „nearshoring”, anticipat mai ales în zonele industriale de la granița cu Statele Unite, relatează Reuters.

Lucrari de constructie in MexicFoto: Carlos A. Moreno / Zuma Press / Profimedia

Guvernul mexican estimează la rândul său că efectul de „nearshoring” - trendul companiilor americane de a-și muta capacitățile de producție în Mexic, mai aproape de piața domestică, în detrimentul Chinei și a altor țări din Asia - să contribuie anul acesta cu 1,2% la creșterea PIB-ului.

Executivul Mexicului prognozează o creștere totală de 3,5% a Produsului Intern Brut în 2023.

Chiar dacă unii analiști avertizează că violențele comise de cartelurile de droguri, la care se adaugă probleme cu aprovizionarea de energie și apă, ar putea pune bețe în roate companiilor americane din Mexic, numeroase companii locale și străine încearcă să profite cât mai mult posibil de pe urma trendului de „nearshoring”.

„Numeroase companii vorbesc deja despre asta - despre nearshoring și beneficiile sale economice”, afirmă Gerardo Copca, un analist de la firma de consultanță MetAnalisis. „Iar eu chiar cred că acest trend va decola”, a subliniat el, avertizând însă că ar mai putea dura ceva timp până când efectele sale să se facă resimțite.

Mexicul înregistrează investiții record pe măsură ce companiile americane își reduc expunerea în China

„Nearshoring” a fost unul dintre cuvintele pronunțate de numeroși directori de mari companii în timpul ședințelor în care au anunțat rezultatele financiare pentru trimestrul trei al anului. În primele 6 luni ale lui 2023 Mexicul a atras investiții străine directe de 29 de miliarde de dolari, în creștere cu 5,6% față de anul anterior.

Peste jumătate din acestea au fost făcute în sectorul industrial. Iar investițiile în mijloace de producție fixe din Mexic sunt pe cale să ajungă la cel mai ridicat nivel din 1997, în creștere cu 31,5% în luna august comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În schimb, China tocmai a raportat în premieră un deficit trimestrial în investiţiile străine directe, conform datelor privind balanţa de plăţi, indicând dificultăţile Beijingului în atragerea firmelor de peste hotare în contextul politicii occidentale de reducere a riscurilor (de-risking) față de economia țării nominal comuniste.

Este primul deficit trimestrial de când autorităţile chineze de reglementare au început publicarea datelor privind investițiile străine directe în 1998.

În plus, datele băncii de investiții Goldman Sachs arată că ieşirile de valută din China au crescut semnificativ în septembrie, ajungând la 75 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel într-o lună din 2016.

Creșterea economică a Chinei a încetinit brusc în trimestrul doi al lui 2022, după ani de creștere spectaculoasă, iar redresarea durează mai mult decât se așteptau analiștii sau oficialii de la Beijing.