Președintele gigantului tech Microsoft, principalul susținător financiar al companiei OpenAI, a declarat miercuri că nu există nicio șansă ca o inteligență artificială super-inteligentă să fie creată în decursul următoarelor 12 luni, relatează Reuters.

Brad Smith, presedintele MicrosoftFoto: Claudio Furlan/LaPresse/ Profimedia

Comentariile lui Brad Smith vin la un an după ce OpenAI, în care Microsoft ar deține o cotă de 49%, a lansat chatbotul său ChatGPT pentru public, declanșând un val de entuziasm și o „cursă a înarmării” în ceea ce privește investițiile în inteligența artificială.

Însă progresele fulminante realizate în domeniul A.I. au provocat totodată numeroase îngrijorări privind faptul că astfel de sisteme ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru omenire.

Iar unele informații publicate de presa tech recent au sugerat că demiterea cu scandal al lui Sam Altman din funcția de CEO al OpenAI ar fi survenit în contextul unor dispute interne privind o descoperire periculoasă în ceea ce privește inteligența artificială.

Aceste speculații au fost alimentate și de un interviu acordat de Altman cu câteva zile înainte de demiterea sa, el declarând pentru Financial Times că:

„Oamenii spun acum că 'aveți acest laborator de cercetare, aveți acest [software] API, aveți parteneriatul cu Microsoft, aveți chestia asta ChatGPT, acum există și un magazin GPT'. Dar nu acestea sunt cu adevărat produsele noastre”.

„Acestea sunt canale către singurul nostru produs, care este inteligența, inteligența magică din cer. Cred că despre asta este compania”, a adăugat el.

Președintele Microsoft spune că va mai dura până să apară o A.I. super-inteligentă

Smith a respins însă joi aceste speculații apărute în presa de specialitate.

„Nu cred că este deloc cazul. Cred că a existat în mod evident o divergență între consiliul de administrație și alții, dar nu a fost despre o îngrijorare fundamentală precum aceea”, a spus el în timpul unei vizite în Marea Britanie.

Altman a fost forțat să plece de la OpenAI mai devreme în cursul lunii noiembrie însă a revenit în fruntea companiei câteva zile mai târziu pe fondul unui val de proteste ale angajaților și fondatorilor companiei.

Smith a mai declarat joi că „nu există absolut nicio șansă că veți vedea această așa-zisă AGI (n.r. inteligență artificială generală) în care computerele sunt mai puternice decât oamenii, în următoarele 12 luni”.

„Va dura ani de zile, dacă nu multe decenii, dar totuși cred că momentul pentru a ne axa pe siguranță este acum”, a adăugat Brad Smith.

Conceptul de AGI se referă la un nivel de dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale în care un sistem este capabil să desfășoare orice sarcină intelectuală pe care o poate realiza un om.

Se crede că Microsoft deține 49% din OpenAI, fondatorii companiei de cercetări în A.I. încă 49%, în timp ce 2% aparține fundației non-profit sub care a fost fondată. Însă întrucât OpenAI nu este listată pe bursă, structura acționariatului său nu este cunoscută cu exactitate.