Studioul Lucasfilm deținut de Disney a dat în judecată o spălătorie auto de la marginea capitalei chiliene Santiago pe care o acuză de încălcarea mărcii sale înregistrate „Star Wars”, relatează Reuters, citând avocații firmei din Chile.

Secventa din „Andor”, unul dintre serialele „Star Wars” create de Lucasfilm si DisneyFoto: LILO / Sipa Press / Profimedia Images

Spălătoria auto numită „Star Wash” a distribuit pe rețelele de socializare fotografii și înregistrări video care arată angajați ai săi deservind clienții în timp ce erau îmbrăcați în costumele unor personaje precum Darth Vader, Mandalorianul, Boba Fett, Chewbacca sau Cassian Andor.

Firma de avocatură care reprezintă spălătoria auto afirmă că proprietarul acesteia, Matias Jara, depusese deja actele de înregistrare a brandului său la INAPI, autoritatea pentru mărci înregistrate din Chile, când a primit somația de la Lucasfilm, cel care produce filmele și serialele „Star Wars” pentru Disney.

Gigantul american al divertismentului a cumpărat Lucasfilm în 2012 de la regizorul George Lucas, creatorul primelor două trilogii de filme „Star Wars”, pentru 4,05 miliarde de dolari.

Firma de avocatură care reprezintă „Star Wash” susține că Lucasfilm a cerut blocarea înregistrării numelui spălătoriei pe motiv că brandul din Chile ar putea fi confundat cu unul oficial al Disney, dar că nu a obiectat față de folosirea angajaților în costume bazate pe personaje ale francizei.

Lucasfilm nu a confirmat însă această informație.

Proprietarul firmei din Chile spune că Lucasfilm nu are marcă înregistrată pe spălarea mașinilor

Avocații lui Jara mai spun că acesta va cere respingerea acțiunii în instanță formulată de Lucasfilm întrucât numele spălătoriei auto este suficient de diferit față de numele francizei de filme pentru a evita confuziile.

Mai mult, acesta susține de asemenea că, deși Lucasfilm deține marca înregistrată pentru a produce jucării, mobilă și băuturi „Star Wars”, ea nu acoperă și spălatul de mașini.

„Bineînțeles că acest proces ne afectează. Suntem o afacere mică și cheltuim bani pe lucruri pe care nu le-am prevăzut în buget”, a declarat Jara într-un interviu.

El a relatat de asemenea că fiica sa mică s-a gândit la acest nume pentru spălătoria auto a familiei după o vizită la un parc tematic al Disney din Statele Unite care avea o zonă „Star Wars”.

„Noi nu facem filme și nu le vindem produsele lor sau nimic de felul acesta”, a insistat Jara, adăugând însă că spălătoria sa auto oferă servicii „stelare”.