​Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat marți că se așteaptă ca ajutorul de stat către Tarom să fie aprobat în curând de Comisia Europeană. „Ne așteptăm ca Tarom să intre pe linia de plutire în următorii 2 ani și să fie din nou profitabil în 2026”, a spus Chirițoiu.

Aeronava TaromFoto: Tarom
  • „Banii de salvare au fost ca Tarom să nu moară în pandemie și acum primeste bani noi pentru restructurare, pentru a cumpara avioane si a reveni pe profit. Din discuțiile cu Comisia Europeană ne așteptăm ca ajutorul de stat să fie aprobat în următoarele luni”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Comisia Europeană a deschis în vara anului 2021 o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române companiei aeriene TAROM sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, a anunțat luni executivul european.

TAROM, compania română de transporturi aeriene deținută de stat, se confruntă de ani de zile cu dificultăți financiare. TAROM a primit de la statul român un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane EUR, după aprobarea de către Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020.

La 28 mai 2021, autoritățile române au notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei TAROM, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Planul de restructurare stabilește un pachet de măsuri pentru raționalizarea operațiunilor TAROM, reînnoirea flotei companiei aflate în proces de învechire și reducerea costurilor. România intenționează să sprijine restructurarea printr-o finanțare publică de aproximativ 190 de milioane euro.

Acest sprijin ar urma să fie acordat sub forma unei injecții de capital, a unei subvenții și a eliminării din bilanț a datoriilor corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare (aproximativ 36,7 milioane EUR) și a dobânzii aferente.