Consiliul Concurentei a autorizat preluarea companiei Bere Mures de catre Brau Union Austria, parte a grupului Heineken, a anuntat autoritatea de concurenta. In urma analizei, autoritatea de concurenta a constatat ca, desi operatiunea notificata cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal pe pietele relevante identificate.

Pe piata romaneasca a berii aceasta operatiunea de concentrare economica conduce la suprapuneri pe orizontala in ceea ce priveste activitatile partilor implicate.

"Autoritatea romana de concurenta a analizat operatiunea de concentrare economica prin prisma cotelelor de piata a societatilor implicate si a concurentilor, a lipsei bariererelor la intrarea pe piata, a evolutiei pietei berii si a investitiilor in cresterea capacitatilor de productie realizate de concurenti. Astfel, Consiliul Concurentei a constatat ca efectele acestei concentrari economice asupra mediului concurential nu sunt semnificative si acesta operatiunea nu conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe piata romaneasca a berii", se arata in comunicatul autoritatii.

Grupul olandez Heineken a anuntat la finele lunii februarie preluarea producatorul roman de bere, pretul tranzactiei nefiind facut public. Aceasta ar mari cota de piata in functie de volum a Heineken la 31%, iar capacitatea de productie la sase milioane de hectolitri. Heineken detine un portofoliu format din 11 marci: Heineken, Zipfer, Gosser, Schlossgold, Silva, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Gambrinus, Harghita si Hategana, cota sa de piata fiind de 26%.

Bere Mures este activa in sectorul productiei si distributiei berii si apei minerale. Compania este cel mai mare producator independent din Romania si al doilea mare producator autohton de bere, dupa European Foods. Fabrica din Targu Mures, infiintata in 1992, are o capacitate de productie de 1,6 milioane hectolitri si a inregistrat vanzari de 1,2 milioane hectolitri in 2007, ceea ce corespunde unei cote de 6,2% din piata romaneasca. Bere Mures detine brandul national Neumarkt, marcile locale Dracula si Sovata si doua marci de apa minerala: Cezara si Cheile Cibului.