Apple a declarat joi că a luat cunoștință de un bug informatic pe iPhone-uri semnalat de utilizatori care au atras atenția că atunci când tastează cuvântul „Ierusalim” primesc ca sugestie un emoticon cu steagul palestinian, potrivit AFP.

Apple, logoFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Contactat de AFP, gigantul tehnologic american a declarat că are cunoștință de un bug informatic în instrumentul de căutare a emoticoanelor de pe tastatura iPhone.

Compania a precizat că nu este vorba de un comportament intenționat și că o corecție va fi făcută în următoarea actualizare a iOS, sistemul de operare al Apple pentru dispozitive mobile.

Problema a fost semnalată de Rachel Riley, o prezentatoare de televiziune britanică, într-un mesaj pe X (fostul Twitter) adresat Apple și lui Tim Cook, șeful grupului.

„De când mi-am actualizat telefonul, când tastez capitala Israelului, Ierusalim, mi se oferă emoticonul steagului palestinian (...) Mai jos este o listă (neexhaustivă) de capitale care nu oferă steagul țării lor, cu atât mai puțin cel greșit”, a scris ea marți.

Marea majoritate a comunității internaționale nu recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, legând soarta orașului sfânt de rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Cu toate acestea, mai multe țări și-au mutat ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite în mai 2018, sub conducerea președintelui Donald Trump.

„A arăta standarde duble față de Israel este o formă de antisemitism, care este la rândul său o formă de rasism față de poporul evreu”, a adăugat ea, semnând „Cu sinceritate, o evreică îngrijorată de creșterea globală a antisemitismului”.