Lockheed Martin LMT.N a primit un contract de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea următoarei generații de interceptoare care ar proteja Statele Unite împotriva unui atac cu rachete balistice intercontinentale, au declarat pentru Reuters două surse din industrie informate despre acest subiect.

Lockheed MartinFoto: John Crowe / Alamy / Profimedia Images

Contractul reprezintă o gură de oxigen pentru Lockheed după ce SUA a declarat că va începe să reducă comenzile de F-35, iar armata a declarat în februarie că renunță la dezvoltarea unui avion de recunoaștere și de atac, un elicopter de nouă generație pentru care Lockheed a prezentat un proiect.

Contractul multianual va fi atribuit chiar luni de către Agenția americană de apărare antirachetă, care dezvoltă Next Generation Interceptor (NGI) pentru a moderniza actualul program Ground-Based Midcourse Defense, o rețea de radare, rachete antibalistice și alte echipamente menite să protejeze Statele Unite de rachetele balistice intercontinentale.

Luni, acțiunile Lockheed au crescut cu peste 1% în urma acestei știri.

Atât Lockheed, cât și Agenția de apărare antirachetă au refuzat să comenteze. Sursele nu au precizat durata contractului, dar se așteaptă ca primul interceptor să fie operațional în 2028.

NGI se află în prezent în faza de dezvoltare tehnologică și va trece la faza de dezvoltare a produsului în luna mai, potrivit mărturiei scrise depuse săptămâna trecută de șeful Agenției de apărare antirachetă, generalul-locotenent Heath Collins.

Collins a declarat că agenția va selecta fie Lockheed, fie Northrop Grumman NOC.N pentru acest program. Companiile au primit contracte separate în 2021 pentru a dezvolta proiecte pentru rachetă.

În 2019, Pentagonul a renunțat la un contract cu Boeing Co BA.N pentru un „vehicul ucigaș”, vârful unui interceptor care se detașează în spațiu și „ucide” focosul care se apropie, din cauza unor probleme tehnice de proiectare, după ce a cheltuit 1,2 miliarde de dolari pentru proiect.

Statele Unite au decis apoi să reia procesul de contractare pentru a colecta oferte pentru proiectarea întregului interceptor, inclusiv a „vehiculului ucigaș”. Boeing a fost eliminată din competiție în 2021.

Programul de interceptare de nouă generație ar valora aproximativ 17,7 miliarde de dolari pe durata sa de viață, potrivit estimărilor guvernului, în timp ce contractorul lucrează pentru a face tehnologia capabilă să învingă amenințările actuale cu rachete balistice și viitoarele progrese tehnologice ale unor țări precum Coreea de Nord și Iran.

În ianuarie, Lockheed a prognozat pentru anul 2024 un profit sub așteptările Wall Street, în condițiile în care cel mai mare segment aeronautic al contractorului din domeniul apărării, care produce avioanele F-35, se confruntă cu probleme legate de lanțul de aprovizionare.