​În România, s-au înregistrat 800 de accidente și 38 de oameni au murit din cauză că nu au purtat echipamente de protecție, potrivit datelor oficiale. Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) se află în plin șantier în București, mai multe clădiri ale sale urmând să fie consolidate. Cum arată lucrul oamenilor pe șantier și ce s-a întâmplat pe după ce Hotnews.ro a pus întrebări Universității de Construcții, firmelor și autorităților.

Muncitori fără echipamente de protectieFoto: Hotnews

Lucrările de la Universitatea Tehnică de Construcții din cartierul Lacul Tei, începute în urmă cu circa un an, sunt complexe, sunt dărâmate ziduri pentru a fi consolidată structura de rezistență, sunt construite noi etaje și ridicate mansarde.

Pe acest șantier se află mulți muncitori, de la firme de construcții diferite. HotNews.ro a monitorizat șantierul, de-a lungul mai multor săptămâni. Imaginile pe care le publicăm arată că mare parte dintre oameni lucrează la înălțime fără echipamente de protecție.

799 de accidente și 38 de morți sunt consecința nepurtării echipamentului individual de Protecție în ultimii 5 ani. Acestea sunt doar cazurile aflate în baza de date a Inspecției Muncii, conform unui răspuns al instituției pentru HotNews.ro.

Cum umblă muncitorii pe acoperișuri fără ham și cască de protecție

Imaginile realizate de Hotnews.ro arată, de pildă, cum pe acoperișul unei mansarde proaspăt ridicate, lucrează muncitori fără niciun fel de protecție, fără cască, fără frânghie, fără ham. Zi de zi, imaginea a fost aceeași: oameni muncind la înălțime fără echipamente de protecție.

Într-o altă zi, câțiva muncitori au urcat în haine de stradă, în pantaloni scurți și pantofi sport, pe acoperișul unei clădiri ale cărei ziduri au fost dărâmate, pentru a descoperi stâlpii vechi de rezistență.

Facultatea de Construcții spune că predă studenților săi ”cursuri de securitate în muncă”

HotNews.ro a transmis către Universitatea de Construcții imagini de pe propriul său șantier. Cu persoane care muncesc la înălțime, fără echipamente de protecție, pe șantierele din curtea sa, solicitând un punct de vedere. Universitatea Tehnică de Construcții a răspuns că nu este responsabilitatea sa protecția muncitorilor.

"Având în vedere că UTCB derulează contracte de lucrări de consolidare, reparații capitale, mansardare și supraetajare la trei dintre clădirile situate în B-dul Lacul Tei 122-124, vă comunicăm că responsabilitatea pentru angajații pe aceste șantiere aparține constructorilor", a răspuns UTCB.

Întrebată dacă în programa sa de învățământ, UTCB are cursuri de securitate în muncă, în construcții, instituția a răspuns: "În ceea ce privește programa studenților, vă comunicăm că sunt efectuate cursuri de specialitate de SSM (n.red. Securitate și Sănătate în Muncă) la ambele cicluri de studii (licență și master)".

Firmele de construcții Rom Service și Rotary nu comentează

HotNews.ro a identificat două dintre firmele de construcții care lucrează pe șantier: Rom Service Construct și Rotary Construcții.

Le-am contactat. Inițial, reprezentanții companiei de construcții Rom Service Construct au afirmat că unele dintre imaginile transmise de HotNews.ro nu sunt de pe șantierul lor. Ulterior, după transmiterea altor fotografii, nu au mai răspuns.

Intersant este că, de câteva zile, în urma demersurilor HotNews.ro, una dintre firme a început să își trimită muncitorii pe șantier cu echipamente de protecție.

Inspecția Muncii trimite controlul pe șantierele UTCB

Imaginile au fost transmise și Inspectoratului Muncii, cu rugămintea de a comenta.

"În ceea ce privește situația semnalată de dvs cu referire la organizarea șantierului care vizează consolidarea și extinderea clădirilor Universității Tehnice de Construcții București, vă informăm că inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă București vor efectua un control de specialitate conform atribuțiilor prevăzute în Legea 108/1999 privind înființarea și organizarea Inspecției Muncii, cu modificările și completările ulterioare, urmând să trimită Inspecției Muncii o informare cu privire la rezultatele verificărilor", a răspuns Inspecția Muncii.

Conform Inspecției Muncii, una dintre cauzele fenomenului care rănește și omoară oameni este de natură financiară. Pentru a face economii și pentru a înregistra costuri mai scăzute, angajatorii nu achiziționează echipamentele necesare protecției muncitorilor, consideră Inspecția Muncii, într-un răspuns pentru redacție.

În ultimele zile, după ce HotNews.ro a întrebat atât Facultatea de Construcții, cât și firmele în cauză și Inspecția Muncii, muncitorii au apărut pe schelele clădirilor Facultății de Construcții purtând echipamente de protecție.