Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit trei oferte pentru vanzarea pachetului de actiuni de 80,97% detinut la societatea Avioane Craiova. Cele trei companii interesate de privatizarea societatii sunt: Alenia Aeronautica SA Italia, AERO Vodochody Cehia si INAV SA Bucuresti, informeaza un comunicat al institutiei.

AVAS a scos la vanzare 80,97 la suta din actiunile companiei iar valoarea nominala a unei actiuni este de 2,5 lei. Vanzarea pachetului majoritar de actiuni va fi realizata prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile.

Potrivit AVAS, in evaluarea ofertelor depuse de investitori, 95% din punctajul final va fi reprezentat de pretul pe pachetul de actiuni, 3% de investitiile pentru dezvoltare si 2% de capitalul de lucru. Totodata, o conditie obligatorie pentru participarea la negociere este prezentarea unui plan de afaceri al investitorului pe o perioada de trei-cinci ani. Acesta trebuie sa contina sursele de finantare si planul de dezvoltare a productiei de aparare.

Avioane Craiova a fost infiintata in anul 1972, avand ca principal domeniu de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. Firma este unic producator de aeronave de tip militar din industria aeronautica romaneasca si al avionului de scoala si antrenament IAR 99 SOIM, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane.