Producatorul american de automobile Ford a anuntat joi ca renunta la obiectivul de a reveni pe profit in 2009 si ca va reduce productia in acest an, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Scumpirea materiilor prime, in special a otelului, si reducerea semnificativa a cererii pentru camioane si SUV-uri vor avea ca efect imposibilitatea atingerii obiectivelor companiei.

Directorul executiv al Ford, Alan Mulally, a spus ca al doilea producator american de automobile se asteapta sa ajunga la un echilibru intre costuri si venituri (break even point) in 2009, ca urmare a rezultatelor bune de pe piata europeana si din America de Sud.

In debutul tranzactiilor de la bursa din New York, pretul actiunilor constructorului de automobile a scazut cu 5%.

Ford a inregistrat anul trecut pierderi de 2,7 miliarde de dolari, in vreme ce in 2006 producatorul de automobile a avut pierderi de 12,6 miliarde de dolari.

Compania a terminat pe profit primul trimestru din acest an, datorita rezultatelor bune din Europa si Asia, pe fondul limitarii pierderilor din America de Nord. Astfel, Ford a raportat un profit net de 100 milioane de dolari, dupa ce in primul trimestru din 2007 a inregistrat pierderi de 282 milioane de dolari.