Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) scoate la vanzare pachetele majoritare pe care le detine la INAR Brasov si ITEC Brazi, se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Vanzarea pachetelor de actiuni la cele doua institute de cercetare va fi realizata prin negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice.

Cei interesati de preluarea pachetelor majoritare de actiuni a INAR Brasov si ITEC Brazi pot depune oferte pana la data de 4 august, respectiv 5 august.

Procesul de privatizare al celor doua societati se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene. "In cazul in care in urma mecanismului de pre-consultare rezulta ca procesul de privatizare implica masuri de ajutor de stat, AVAS isi rezerva dreptul de a modifica sau de a revoca prezenta oferta oricand pe perioada valabilitatii ei", se mai arata in comunicatul institutiei.

De asemenea, AVAS a impus si o serie de criterii de precalificare ofertantilor. Astfel, acestia nu trebuie sa fi fost condamnati penal pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, trebuie sa aiba experienta in domeniul cercetarii-dezvoltarii, sa detina bonitate financiara si capacitatea de a prelua o noua afacere.

Asociatiile de salariati constituite in cadrul societatii comerciale de tip cercetare - dezvoltare care se privatizeaza, sunt considerate precalificate pentru participarea la negocieri.

INAR Brasov este controlat de AVAS, care detine 57,1% din actiuni, in vreme ce SIF Transilvania detine 38,9% din capitalul social al institutului de cercetare. Restul actiunilor sunt detinute de diverse persoane fizice.

In cazul ITEC Brazi, statul controleaza 71,25% din actiuni prin intermediul AVAS .