Saptamana viitoare, compania italiana ENI va primi controlul asupra a 57,25% din actiunile distribuitorului belgian de gaze naturale Distrigaz. Actualul actionar al companiei, grupul francez Suez, a considerat mai buna oferta italienilor fata de propunerile formulate de concurentii Gaz de France si E.ON. Se asteapta ca documentele necesare sa fie semnate joi, scrie publicatia Vedomosti.

Afacerea avantajeaza atat cumparatorul, dar si Gazprom, care-si vede, astfel, consolidate pozitiile sale pe piata european, inclusiv in Marea Britanie, dupa cum scrie Dow Jones, cu referire la directorul executiv al ENI, Paolo Scaroni.

Expertii sunt de parere a ENI ar putea imparti cu Gazprom actiunile Distrigaz. E adevarat, o „doza” minoritara, dupa cum preciza, pentru Vedomosti, directorul East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin. Afacerea s-ar putea dovedi extrem de utila Gazpromului, pentru ca plata s-ar putea efectua nu in bani, ci in activele de gaze naturale detinute de Eni in Rusia.

Gazprom nu a dorit sa comenteze. Principalul activ al Distrigaz este o magistrala de transport al gazelor naturale cu o capacitate de 20 miliarde metri cubi de gaze din Belgia in Marea Britanie.