Fondul Proprietatea a inregistrat anul trecut un profit brut inainte de deducerea provizioanelor de 249,6 milioane de lei, in crestere cu 246% fata de anul anterior, au anuntat joi reprezentantii companiei. Majorarea profitului s-a datorat cresterii veniturilor financiare cu 250% pana la 283 milioane de lei, in vreme ce cheltuielile s-au diminuat cu 17%, la 5,6 milioane de lei.

Ponderea cea mai mare in veniturile financiare o reprezinta dividende, care s-au ridicat la 206,2 milioane de lei, si veniturile din dobanzi, de 30,8 milioane de lei. In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii.

Daniela Lulache, director general al Fondului, a declarat ca rezultatele publicate joi sunt preliminare si neauditate. Aceasta a spus ca, in cel mai rau caz, Fondul Proprietatea ar putea inregistra un rezultat negativ dupa constituirea provizioanelor, ceea ce ar compromite obiectivul companiei de a se lista la Bursa de Valori Bucuresti, avand in vedere ca o societate se poate lista daca in ultimii doi ani anteriori listari a inregistrat profit.

"Valoarea de inregistrare a fiecarei participatii din portofoliu poate fi ajustata prin constituirea unui provizion, in conditiile in care se inregistreaza o diminuare a valorii acesteia. Avand in vedere impactul semnificativ al constituirii acestui provizion asupra rezultatului net al societatii la 31 decembrie 2007, managementul apreciaza ca, in cel mai scurt timp, se va putea face o estimare cat mai justa a acestei valori, pentru definitivarea situatiilor financiare anuale", au aratat reprezentantii Fondului.

Activele societatii se situau la nivelul de 14,67 miliarde de lei la finele anului trecut, iar capitalurile proprii insumau 14,32 miliarde de lei.

Conducerea executiva a Fondului Proprietatea este asigurata de Directorat, compus din trei membrii. Acestia sunt Daniela Lulache, presedinte directoratului si director general al Fondului, Mihai Darie, membru al directoratului si director economic, si Laura Constantin, membru al directoratului si director juridic.

La sfarsitul lui 2007, Fondul avea 12 angajati, insa in prezent are doar zece salariati. Director general al Fondului se asteapta ca, pana la finele acestui an, numarul angajatilor sa ajunga la 20.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Actionarul majoritar al Fondului este Ministerul Economiei si Finantelor, iar numarul investitorilor persoane private era la inceputul lunii februarie de 2.820.