Compania TCE 3 Brazi din Piatra Neamt, controlata de Culita Tarata, a fost amendata de Consiului Concurentei cu 1,5 milioane de lei pentru ca a refuzat sa se supuna unei inspectii inopinate efectuate de reprezentantii autoritatii de concurenta, se arata intr-un comunicat al institutiei. Aceasta este prima firma din Romania sanctionata pentru refuzul de a fi controlata de Consiliul Concurentei.

"Inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat, saptamana aceasta, inspectii inopinate simultane la sediile a 11 societati comerciale active pe piata cerealelor din Romania. Dintre cei 11 agenti economici, unul singur a refuzat sa se supuna inspectiei Consiliului Concurentei si anume societatea comerciala TCE 3 Brazi din Piatra Neamt", se arata in comunicat.

Conform legii, in cazul in care o societate refuza sa se supuna inspectiei, Consiliul Concurentei poate aplica amenzi in valoare de pana la 1% din cifra de afaceri totala realizata de societatea in cauza, in anul anterior sanctionarii. De asemenea, autoritatea poate aplica amenzi de pana la 5% din cifra de afaceri medie zilnica din anul financiar anterior sanctionarii pe fiecare zi de intarziere, pentru a obliga agentul economic sa se supuna inspectiei.

Potrivit dispozitiilor legale, Consiliul Concurentei poate, in baza unei autorizari judiciare, sa efectueze inspectii in orice alte spatii, inclusiv domiciliul, terenuri sau mijloace de transport apartinand conducatorilor, administratorilor, directorilor si altor angajati ai agentilor economici sau asociatiilor de agenti economici supusi investigatiei.

Consiliul Concurentei continua sa analizeze piata painii si pietele conexe acesteia, se arata in comunicat. Investigatia urmareste o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre agentii economici si asociatiile de agenti economici activi pe pietele mentionate.