Vanzarea de actiuni TNK-BP catre Gazprom poate avea loc in viitorul foarte apropiat, scrie publicatia Gazeta. O demonstreaza faptul ca marti, pentru prima data din momentul acutizarii conflictului dintre actionarii companiei petroliere, concernul gazelor naturale a vorbit de interesul sau pentru o cota de participatiune la holdingul ruso-britanic.

Vorbind la congresul european al oamenilor de afaceri, de la Paris, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat: "Gazprom poate analiza posibilitatea cumpararii unei participatiuni la TNK-BP dupa reglementarea neintelegerilor dintre actionarii companiei”. Coroborata cu alte recente declaratii, aceasta fraza poate insemna un singur lucru: Gazprom va primi cota detinuta de actionarii rusi la BP plus o actiune.

„Oricare dintre parti (Alfa-grupp, Renova si Acces Industries) isi va vinde cu bucurie cota”, crede analistul Timur Hairullin, de la AntantaPioglobal.

Ziarul Gazeta aminteste, pe acest fundal, ca la sfarsitul saptamanii trecute, un inalt responsabil guvernamental a declarat pentru agentiile de presa ca partea actionarilor rusi la BP nu va fi vanduta. Anterior, premierul Vladimir Putin anuntase ca, dupa parerea lui, pentru reglementarea divergentelor de la TNK-BP, compania are nevoie de un stapan, adica de un actionar care sa detina pachetul de control.