Persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale pot depune on-line, incepand din 12 iunie, cererile de inregistrare la Registrul Comertului daca dispun de semnatura electronica, informeaza marti un comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului. Formularele pot fi accesate pe site-ul Sistemului de Formulare Electonice Inteligente http://e-forms.onrc.ro

"Solicitantul autentificat selecteaza si descarca formularul dorit, il completeaza, ataseaza documentele doveditoare, apoi semneaza electonic cererea, dupa validarea prealabila in sistem. Dupa semnare, cererea se vizualizeaza si se trimite. Solicitantul poate urmari permanent cererile inregistrate in sistem, prin accesarea sistemului si introducerea informatiilor de autentificare, moment in care sistemul afisaza toate cererile in lucru, numarul si data inregistrarii acestora, precum si stadiul solutionarii acestora", precizeaza comunicatul ONRC.

Conform ordonantei de urgenta a guvernului numarul 44 din 25 aprilie 2008, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale se inregistreaza la oficiile Registrului Comertului ca orice societate comerciala. Anterior intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale erau reglementate de legea 300 din 2006 si obtineau autorizatiile de la primarii, codul unic de inregistrare de la Registrul Comertului si, ulterior, se inscriau in evidentele administratiei financiare.

Potrivit actului normativ din aprilie 2008, certificatul de inregistrare, care contine codul unic de inregistrare, este documentul care atesta inregistrarea in Registrul Comertului, autorizarea functionarii si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala. Termenul de emitere al acestui document este de trei zile lucratoare de la primirea documentatiei complete.