Negocierile cu China privind conditiile de livrare de gaze rusesti ameninta sa se transforme intr-o munca de Sisif pentru Gazprom, scrie Gazeta. In pofida intelegerilor preliminare cu Moscova in privinta furnizarii de gaze in China, Beijingul grabeste intens realizarea proiectelor alternative pentru transportul de gaze in China.

Peste o saptamana incep lucrarile de amenajare a gazoductului din Uzbekistan, care va transporta gaze turkmene si uzbece in China. Segmentul uzbek al gazoductului asiatic are o lungime de 530 km si va deveni parte a proiectului energetic global care uneste China de producatorii central-asiatici de gaze naturale – Turkmenia, Uzbekistan si Kazahstan. Constructia primei ramificatii a gazoductului, cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi si a primei statii de comprimare, va fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

Pentru ca la inceputul lui 2012 sa intre in functiune alte doua centrale de comprimare a gazelor naturale si cea de-a doua ramificatie. Valoarea estimativa a proiectului se ridica la 6,7 miliarde de dolari, lungimea pana la granitele Chinei – 1818 km (525 km pe teritoriul Uzbekistanului si 1293 km pe cel al Kazahstanului). Expertii sunt de parere ca proiectul asiatic poate alunga Gazprom de pe piata gazelor a Chinei. Conform protocolului semnat in cadrul vizitei de anul trecut a presedintelui Vladimir Putin la Beijing, incepand cu 2020, Rusia spera sa exporte in China aproximativ 70 miliarde metri cubi de gaze pe an. Un volum care ar fi permis Gazprom sa asigure pana la 70% din necesarul Chinei de carburanti de provenienta straina (China are nevoie anual de 200 miliarde metri cubi, din care 100 pot fi asigurate din productie interna, restul pe seama importurilor).

China, comenteaza ziarul Gazeta, are toate sansele de a se transforma intr-un hub energetic asiatic, blocand expansiunea Rusiei in aceasta regiune. Recent, Pakistanul a propus oficial Chinei sa adere la proiectul gazoductului Iran – Pakistan – India, in cazul in are New Delhi va semna acordul de realizare a acestuia. Pentru Rusia, aderarea la proiectul Chinei inseamna nu doar o infrangere in batalia pentru dreptul de a furniza gaze proprii in India (al patrulea consumator modial de gaze), dar si un esec al schemei triunghiului strategic, Rusia – India – China.