Romania a coborat doua pozitii, pana pe locul patru, in cadrul unui clasament referitor la increderea in mediul de afaceri din 11 tari din Europa Centrala si de Est intocmit de Thomson Reuters si banca austriaca OeKB si citat de NewsIn. Astfel, indicele increderii in mediul de afaceri din Romania a coborat la 53 de puncte in iulie, de la 60 de puncte in luna aprilie.

Rusia ocupa prima pozitie a clasamentului, cu 66 de puncte, fiind urmata de Bulgaria si de Polonia, tari in care indicele privind increderea in afaceri a fost de 57 de puncte.

Increderea in mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a scazut in aceasta vara, dar investitorii sunt in general optimisti cu privire la o crestere solida in timpul anului, conform sondajului. Acesta a fost realizat pe un esantion alcatuit din 400 de firme internationale care administreaza 1.400 de companii din regiune si a fost realizat inainte de razboiul de luna trecuta, dintre Rusia si Georgia.

Indicele pentru intreaga regiune a coborat de la 49 de puncte in aprilie, la 44 de puncte in iulie.

Rusia, care a zdrobit fortele georgiene intr-un razboi scurt, in august, a fost fruntasa clasamentului. Indicele pentru increderea in mediul de afaceri din Rusia a urcat la 66 de puncte, de la 64 de puncte in sondajul precedent, iar din punctul de vedere al destinatiei investitiilor, Rusia a fost pe locul al doilea dupa Ucraina.

Mai mult de jumatate dintre oamenii care fac afaceri in Rusia au spus ca planuiesc sa se extinda in continuare, in urmatoarele 12 luni si niciun investitor direct nu vrea sa se retraga.

"Cu toate acestea, ramane de vazut in ce masura evenimentele recente, cum ar fi criza din Osetia de Sud, ar putea avea impact asupra mediului de afaceri", au atras atentia oficialii OeKB.