Preturile productiei industriale au urcat cu 20,1% in luna august, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cel mai dinamic sector fiind industria prelucratoare unde s-a inregistrat un avans de 22,4%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 1%.

Cresteri mai mici decat media anuala s-au inregistrat in industria extractiva (+12,4%) si energie electrica si termica, gaze si apa (+10,5%).

Pe marile grupe industriale majorari semnificative de preturi se remarca la produsele industriei energetice (+23,7%) si industriei bunurilor intermediare (+23,1%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor de uz curent (+15,7%), industria bunurilor de capital (+12,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,0%).

Comparativ cu luna iulie, in august preturile produselor la energie electrica si termica, gaze si apa si cele din industria prelucratoare au inregistrat o crestere cu 4,8%, respectiv 0,9%, iar cele din industria extractiva o scadere cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor intermediare (+1,4%) si industria energetica (+1,1%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de capital (+0,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,1%).