Grupul siderurgic austriac Voestalpine a anuntat joi ca va amana pana in 2009 luarea unei decizii in privinta combinatului pe care vrea sa il construiasca la Marea Neagra, investitie estimata la cinci miliarde de euro, din cauza incertitudinilor asupra finantarii si a cererii, potrivit NewsIn, care citeaza Reuters. Tarile care sunt avute in vedere pentru aceasta investitie sunt Romania, Bulgaria, Ucraina si Turcia.

"Din cauza conditiilor dificile de pe pietele financiare, care creeaza incertitudini in privinta evolutiei economiei globale, vom amana luarea unei decizii cu privire la acest proiect, pentru 2009", se arata intr-un comunicat al companiei.

Reprezentantii companiei anuntasera deja, saptamana trecuta, ca ar putea amana aprobarea proiectului. Voestalpine si-a propus sa construiasca o otelarie la Marea Neagra, cu o capacitate de 5,5 milioane tone de otel pe an.

Guvernul Romaniei si reprezentantii Voestapine au semnat in data de 1 octombrie un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea combinatului siderurgic in zona Marii Negre, dupa ce si Bulgaria semnase un memorandum similar in 8 septembrie.

In cazul in care Romania va reusi sa atraga investitia, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct din tara, devansand alte doua grupuri austriece: Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom).

Concernul austriac si-a anuntat intentia, la inceputul lunii iulie, de a plati proprietarilor de terenuri din zona Constanta-Agigea 5% din valoarea terenurilor, pentru ca acestia sa nu creasca pretul loturilor. Tot in iulie, austriecii au contractat 96,4 hectare de la fondurile de investitii ARCA East Invest si Chayton Capital.

Vanzarile Voestalpine in anul fiscal 2007/2008 au fost de 10,5 miliarde euro, compania avand aproape 41.500 de angajati.