Directorul general al Avioane Craiova, Anatolie Boldisor, si-a depus demisia, miercuri, in fata Consiliului de Administratie al societatii, transmite NewsIn. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, actionarul majoritar al companiei, a anuntat luni ca il va schimba din functie pe directorului general al Avioane Craiova.

"In timpul sedintei extraordinare a Consiliului Administrativ, pe ordinea de zi a fost un singur punct si anume rezolvarea situatiei administrative a societatii in conformitate cu mandatul primit din partea AVAS. In urma sedintei, Consiliul de Administratie a acceptat demisia lui Boldisor incepand cu data de 23 octombrie, data de la care Valentin Bernovschi va indeplini functia de director general“, a declarat Victor Peta, liderul de sindicat al Avioane Craiova.

Angajatii fabricii de avioane au declansat o greva spontana joi, fiind nemultumiti ca nu le-au fost acordate salariile pe o parte din luna august si pe luna septembrie. Pe langa plata drepturilor banesti, protestatarii au cerut si demisia directorului general al fabricii, Anatolie Boldisor, pe care il considera singurul responsabil pentru situatia in care se afla fabrica. Protestatarii au reluat lucrul marti, dupa ce, luni, AVAS a transmis un comunicat prin care a anuntat ca l-a mandatat pe reprezentantul sau din CA al Avioane Craiova sa voteze pe 22 octombrie schimbarea din functie a directorului general al acestei societati.

AVAS relanseaza la privatizare Avioane Craiova, oferind spre vanzare un pachet de actiuni reprezentand 80,9778% din capitalul social al companiei. Vanzarea celor 741.339 de actiuni cu valoare nominala de 2,5 lei se va realiza prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Data limita pana la care se pot depune Documentele de participare si Ofertele finale este 24 noiembrie 2008.

In procesul de privatizare anterior, AVAS a luat decizia de a nu semna un contract de vanzare – cumparare de actiuni ca urmare a expirarii termenului de valabilitate a ofertei pentru Avioane Craiova fara ca Aero Vodochody, compania interesata de privatizare, sa fi acceptat clauzele contractuale propuse de Autoritate.

Societatea Avioane Craiova a fost infiintata in anul 1972, avand ca principal domeniu de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. Avioane Craiova este unicul producator de aeronave de tip militar din sistemul industriei aeronautice romanesti si al avionului de scoala si antrenament IAR 99 SOIM, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane. Societatea poate desfasura activitati de intretinere si reparare autovehicule, constructii metalice si parti componente, lucrari de instalatii electrice, izolatii si protectie anticoroziva, activitati de proiectare, urbanizare si alte servicii tehnice, cercetare, dezvoltare si alte activitati.