Consiliul Concurentei a declansat o investigatie din oficiu pe piata distributiei de produse farmaceutice din Romania, avand ca obiect posibila incalcare a Legii Concurentei de catre membrii asociatiilor de profil din Romania, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta. Astfel, inspectorii Consiliului Concurentei au realizat o serie de controale inopinate la sediile principalilor actori din piata.

Prin acest demers se doreste examinarea, din punct de vedere al regulilor nationale si comunitare de concurenta, a implicatiilor deciziei membrilor Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) de a sista livrarile de medicamente catre farmacii si spitale, pe fondul refuzului Ministerului Sanatatii Publice de ajustare a pretului medicamentelor, in functie de evolutia cursului valutar.

"Legea concurentei interzice orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca, inclusiv cele care urmaresc limitarea sau controlul distributiei. In plus, blocajul de pe piata farmaceutica limiteaza accesul producatorilor de medicamente din state membre ale UE pe piata romaneasca, existand astfel riscul afectarii comertului intra-comunitar cu produse farmaceutice”, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.

Acesta a mai spus ca Consiliul Concurentei va examina situatia creata si din perspectiva Tratatului CE.