UPDATE General Motors anunta ca nu va vinde companiei SolarWorld nicio uzina Opel din Germania
SolarWorld spunea ca va oferi 250 milioane euro cash si 750 milioane in linii de credit, pentru patru uzine plus centrul de dezvoltare din Ruesselsheim. Compania sustinea ca vrea sa dezvolte la Opel masini ecologice cu consum scazut, insa pune si conditii: Opel trebuie separata de compania - mama General Motors, aflata in pragul falimentului.
SolarWorld AG este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de echipamente de tehnologie solara. Afacerea principala e productia de panouri solare si are fabrici in Germania si SUA, plus birouri de vanzari in Spania, Africa de Sud, Singapore, Germania si SUA. SolarWolrd AG are pe plan mondial 2.200 de angajati, iar in prezent isi face uzina si in Coreea de Sud.
Opel are 26.000 de angajati in Germania. In contextul crizei care afecteaza puternic industria auto, Opel a trimis deja mii de salariati in somaj tehnic. Vanzarile marcii germane in Europa au scazut cu 12% in primele zece luni, de la 1,14 milioane masini, la 1,01 milioane.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Acum "noroc" cu criza ca s-a mai temperat consumul si cererea de petrol de au mai scazut preturile. Insa asta ne va costa prin faptul ca nu se va mai investi in noi exploatari si va agrava si mai tare problemele productiei viitoare.
Asa ca iesirea din criza ar trebui sa se bazeze tocmai pe tehnologii alternative si noi modele de autoturisme ecologice daca vrem sa avem o sansa reala.
Iar pentru cei care mai viseaza automobile pe baterii vedeti stirea asta:
http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-5106401-viitorul-masinilor-electrice-depinde-mica-tara-sud-americana-ostila-occidentului.htm
Etanolul, biodieselul sau alte tipuri de combustibili organici nu-s nici ele de viitor. Pur si simplu suprafata planetei nu poate duce atatea culturi cate ar fi nevoie pentru ca biocombustibilii sa inlocuiasca macar intr-un MIC procent consumul de petrol. Plus ca randamentul e penibil, cand socotesti ce dai pe irigatii, ingrasaminte bazate pe PETROL, agricultura mecanizata cu utilaje pe baza de PETROL etc.
Singura varianta de stocare a energiei pe care o vad la momentul de fata ar fi hidrogenul. Noile masini nu ar avea nevoie de baterii costisitoare, iar arderea hidrogenului in motoare clasice se poate face usor cu mici modificari. Singura prolema ramane transportul si stocarea, fiind cunoscute problemele cu imbutelierea hidrogenului. Asta daca nu se foloseste o metoda on-demand cu producerea acestuia la locul de consum prin disocierea apei.
Pentru energia necesara obtinerii hidrogenului putem alege intre:
- electric cu variante nuclear, eolian, solar, maritim etc.
- termic cu variante panouri solare, pompe caldura etc.
- "clasic" prin ardere hidrocarburi gen carbune, biocombustibili, masa lemnoasa etc.
Sunt mult mai performante si mai economice, dar nu vrea nimeni sa bage bani in ele pana nu epuizeaza potentialul de vanzare al masinilor cu motoare cu combustie interna.
Pe urma vor scumpi "soarele" si apa, ca na, masina trebuie sa mearga pe bani.