Criza globala, suprapusa peste socul mini-razboiului cu Georgia, face ca Rusia sa treaca printr-o perioada critica. Presa moscovita scrie despre aproximativ 200 de miliarde de euro retrasi de investitorii straini doar in luna octombrie, precum si despre reducerea investitiilor din partea marilor companii petroliere.

Granzii energetici fac economii

Departamentul pentru resurse naturale din Guvernul rus, Rosnedr, a primit scrisori din partea a 4-5 companii petroliere privind reducerea investitiilor in explorari geologice in 2009, din cauza crizei financiare, a anuntat directorul institutiei, Anatoli Ledovskih, citat de Vedomosti.

El a pomenit o singura companie, TNK-BP, a treia din Rusia ca indici de productie. Surse din interiorul Departamentului au precizat pentru Vedomosti ca, pe lista, mai figureaza Surgutneftegaz si Tatneft, locurile 4 si 6. Companiile vor sa amane cu 1-2 ani demararea programelor de investitii in sectoare care nu prezinta mari perspective, motiv pentru care solicita modificarea conditiilor acordurilor de eliberare a licentelor.

Cat au de gand companiile petroliere sa cheltuie pentru prospectare, nu se stie cu exactitate. Rosneft nu si-a dezvaluit in totalitate programul sau de investitii pentru 2009. Lukoil are trei variante pentru anul viitor, cuprinse in intervalul 5-9 miliarde dolari, in functie de pretul titeiului. TNK-BP urmeaza sa-l aprobe in decembrie, iar Surgut are planificate anual pentru astfel de lucrari intre 12 si 15 miliarde de ruble.

Investitorii fug

Recordul lunii septembrie, cand investitorii europeni au retras circa 124 miliarde de euro din piata rusa, poate fi doborat, scrie RBK. In opinia analistilor firmei londoneze Lipper FMI, in octombrie aceasta suma poate atinge 200 de miliarde, iar la nivelul anului, peste 400 miliarde de euro.

In septembrie, falimentul bancii Lehman Brothers a turnat gaz peste foc, dupa care fuga investitorilor a devenit si mai activa.